Dienstencheques: fiscaal aftrekbaar én tal van voordelen

  • 10/06/2015
  • 14:30
Labels:
  • Adecco Group
Dienstencheques: fiscaal aftrekbaar

Een job combineren met het huishouden? Het is voor velen een echte uitdaging. Gelukkig kan je steeds vertrouwen op je poetshulp of huishoudhulp. Indien je je huishoudhulp met dienstencheques betaalt, geniet je bovendien van verschillende voordelen.

Een verzekering voor beide partijen

Wanneer je je huishoudhulp uitbetaalt met dienstencheques, krijg je elke keer een gemotiveerde en professionele persoon over de vloer. Je zorgt er namelijk voor dat hij of zij werkzekerheid heeft, een vast salaris krijgt en extralegale voordelen geniet. Bovendien wordt er in onderling overleg ook voor vervanging gezorgd bij ziekte of afwezigheid. Nog een groot voordeel? Met dienstencheques zijn beide partijen verzekerd tegen arbeidsongevallen en eventuele schade. Op deze manier vermijd je tal van problemen.

Fiscale voordeel van dienstencheques

Per uur dat je huishoudhulp werkt, betaal je één dienstencheque. Dienstencheques zijn echter fiscaal aftrekbaar. Dit wil zeggen dat je in werkelijkheid minder betaalt per gewerkt uur, afhankelijk van het gewest waar je woont. De fiscale aftrek van dienstencheques wordt namelijk sinds 2014 op gewestelijk niveau bepaald. Zo geniet je in het Vlaamse gewest van dertig procent belastingvermindering. Sinds 1 januari ligt in het Brussel Hoofdstedelijk gewest het fiscaal voordeel op 15%. Het aftrekbare bedrag wordt hier beperkt tot 1.400 euro per persoon. In het Waalse gewest lag de belastingvermindering sinds 1 januari 2014 ook eerst op hetzelfde niveau. Vanaf 2015 hebben ze de belastingvermindering echter teruggebracht naar 10 procent voor de eerste 150 aangekochte dienstencheques per persoon. Om van de fiscale aftrekbaarheid te profiteren, moet je een fiscaal attest toevoegen aan je belastingaangifte.

Kies voor legale hulp

Je kunt natuurlijk niet van bovenstaande voordelen profiteren wanneer je poetshulp zonder geldig contract werkt. Er staan bovendien zware boetes op zwartwerk, dus je kunt het beter vermijden en kiezen voor de legale aanpak die naast een voordelige prijs ook zekerheid biedt. Wil je meer informatie? Neem dan een kijkje op onze website.