Poetshulp: hoe bestrijd je vocht en schimmel in huis?

  • 27/10/2015
  • 16:30
Labels:
  • Adecco Group
Poetshulp: bestrijd vocht  schimmel

In veel woningen treden er na verloop van tijd kleine of grote vochtproblemen op. Hardnekkige vochtproblemen vragen om de inzet van een gespecialiseerde firma, maar beperkte schimmelplekken kunnen jij of je poetshulp gerust zelf aanpakken. Die zwarte vlekjes op de voegen in je douche, bijvoorbeeld. Wij bieden enkele eenvoudige oplossingen!

Vochtproblemen en schimmelvorming

Vochtproblemen en schimmels verschijnen waar de lucht ongezond en koud is. Wanneer je je huis niet voldoende verlucht, stapelen de lucht die je uitademt en de vochtige dampen van keuken en badkamer zich op in je woning. Waar die vochtige lucht in aanraking komt met een koud oppervlak, zal de waterdamp condenseren. Het vocht trekt in je muren of raamlijsten en voor je ’t weet, heb je te maken met hardnekkige en slecht geurende schimmels.

Zelf schimmel verwijderen

Je ventileert je woning goed, maar er duiken toch schimmels op? Dat kan best gebeuren, vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer. De voegen in je douche zijn traditionele slachtoffers van schimmelvorming. Zie je zwarte vlekjes op de voegen? Dan heb je te maken met schimmelvorming. Hoe behandel je deze plekken? Enkele mogelijkheden:
  • De meest eenvoudige en alom bekende oplossing? Bleekwater! Vul een plantenspuit voor twee derden met bleekwater en een derde met water. Sproei het mengsel op de schimmelplekken en laat minstens een uur inwerken. Hoe langer het bleekwater kan inwerken, hoe beter. Spoel uiteindelijk na met water.
  • Deze oplossing is minder bekend, maar even effectief. Leng een kop boraxpoeder (natriumtetraboraat) aan met een liter water en schrob op de schimmelplekken tot de zwarte sporen verdwijnen. Weeg de plek schoon, maar spoel niet na. De borax verhindert namelijk de groei van schimmels.
  • Hardnekkige schimmels op glas of tegels kun je bestrijden met ammoniak. Sproei de ammoniak met een gelijke hoeveelheid water op de schimmelplek en laat twee uur inwerken. Daarna kun je de schimmels er gewoon afwrijven en de zone naspoelen met water.

Poetshulp inschakelen

Wees altijd voorzichtig wanneer je chemische producten gebruikt. Probeer de schimmels ook zo min mogelijk in te ademen; dit is erg ongezond. Draag beschermende handschoenen. Denk er ook aan om de ruimte waar je werkt goed te ventileren. Zo kunnen vieze en ongezonde geurtjes snel weg. Kun je rekenen op de hulp van een poetshulp in huis? Bespreek dan samen waar er vochtproblemen zijn of waar zich kleine schimmelplekken vormen. Zoek samen naar een goede oplossing. Je poetshulp heeft dan wel ervaring met poetsen, ze is wellicht geen expert in vochtproblemen!

Ernstige vochtproblemen?

Met ons eenvoudige ‘Tante Kaat’-advies om schimmelplekken te behandelen, en dankzij je poetshulp met dienstencheques, ben je snel verlost van die ontsierende zwarte plekjes in huis. Stijgt je vochtprobleem je toch over het hoofd? Heb je last van hardnekkige vochtproblemen in je muren? Dan kun je maar beter een beroep doen op een professionele vochtbestrijdingsfirma. Hoe vroeger je erbij bent, hoe kleiner de schade.