GTCI 2015-2016: kansen voor internationale kandidaten

  • 24/02/2016
  • 11:30
Labels:
  • Adecco Group
GTCI 2015-2016: kansen voor internationale kandidaten

België prijkt dit jaar op de 18de plaats in de Global Talent Competiveness Index. Die index peilt naar hoe goed landen omgaan met talent: hoe ontwikkelen ze talent, hoe trekken ze topprofessionals aan en hoe weten ze hen te behouden?Is die 18de positie voor België goed nieuws, of toch niet echt? En wat kunnen werknemers en kandidaten leren uit de resultaten van de GTCI 2015-2016?

Wat is de Global Talent Competitiveness Index?

De Adecco Group doet sinds 2013 elk jaar onderzoek naar de sterktes en zwaktes van verschillende landen in de ‘strijd om talent’. Samen met de internationale business-school INSEAD en het Human Capital Leadership Institute bereidt Adecco vervolgens een gedetailleerd rapport voor, de Global Talent Competitiveness Index of GTCI. Daarin staat te lezen hoe meer dan 100 landen er al dan niet in slagen om getalenteerde mensen groeikansen te bieden, hen vanuit het buitenland aan te trekken en hen een aantrekkelijk verblijf aan te bieden. Een lijvig rapport, dat beleidsmakers kan helpen om de wetgeving, het onderwijs, het ondernemersklimaat, … bij te stellen. In de nieuwste editie prijkt België op de 18de plaats wereldwijd. De top drie bestaat uit Zwitserland, Singapore en Luxemburg. Ook onze buren het Verenigd Koninkrijk (7), Nederland (12) en Duitsland (14) moeten we laten voorgaan. Buurland Frankrijk staat daarentegen op de 22ste positie in de ranglijst.

Talent mobility: op zoek naar flexibele, internationale kandidaten

Het speerpunt van deze editie: talent mobility. Met andere woorden: hoe flexibel en mobiel zijn getalenteerde en gegeerde werkkrachten? Zijn ze bereid om enkele maanden in het buitenland te werken of zelfs permanent naar Australië, China of de Verenigde Staten te trekken? En wat doet een land als België om talent mobility te vergroten? Wat talent mobility betreft, kunnen we wel wat leren van buurland Luxemburg, de nummer drie in de GTCI. Als geen ander slaagt Luxemburg erin om buitenlandse werknemers, expats en studenten aan te trekken. Maar ook buitenlandse bedrijven vestigen zich graag in het Groothertogdom, wat op zijn beurt nieuwe jobkansen creëert voor internationaal georiënteerde werkkrachten. Het succes van Luxemburg heeft veel te maken met de uitstekende sociale zekerheid en de vele kansen voor hoogopgeleide werknemers om zich verder te ontwikkelen. Wie naar Luxemburg verhuist, hoeft zich geen zorgen te maken over zijn doorgroeimogelijkheden of z’n pensioen.

Een internationale attitude: een gegeerd goed

Waar België het dan weer beter in doet, is de ontwikkeling van talent. Dat hebben we uiteraard te danken aan ons hoger onderwijs, dat tot het beste ter wereld behoort én toegankelijk is voor iedereen met talent en inzet. Niet alleen de universiteiten, maar ook de hogescholen, permanente vormingen en bepaalde beroepsopleidingen staan hoog aangeschreven. Wil je zelf graag een boeiende en internationale job vinden? Dan heb je dankzij je gedegen opleiding een streepje voor op de internationale jobmarkt. Benut die kans ten volle en ga op zoek naar jobs met een internationale oriëntatie, want dat is nog altijd dé manier om ervaring op te doen en door te groeien. Maar ook je persoonlijke attitude doet ertoe: internationaal toptalent onderscheidt zich door een open houding, mobiliteit en flexibiliteit. Bekijk alvast de mogelijkheden die Adecco Group biedt om carrière te maken in het buitenland.