Svetlana Bolshakova: “Ik kan goed springen. Maar daar vind je geen job mee.”

  • 11/07/2016
  • 8:30
Labels:
  • Adecco Group
Svetlana Bolshakova

Begin dit jaar droomde hinkstapspringster Svetlana Bolshakova, die brons won op het EK Atletiek 2010, nog van een deelname aan de Olympische Spelen in Rio.Vorige maand besloot de atlete na een nieuwe blessure dan toch om een punt te zetten achter haar 22 jaar lange topsportcarrière. Een moeilijke beslissing, en het begin van een nieuw tijdperk waarin Svetlana op zoek zal gaan naar een andere job, buiten de piste. Haar deelname aan het Athlete Career Programme van Adecco heeft haar gelukkig goed voorbereid op dit moment.

Sportcarrière van Svetlana Bolshakova

Svetlana Bolshakova is al sinds haar prille jeugd bezig met sport. Op school in Rusland bleek ze een groot talent te hebben voor atletiek. In 2001 nam ze voor het eerst deel aan de wereldkampioenschappen voor de jeugd, waar ze zilver won bij het hinkstapspringen. Op het EK voor min-23-jarigen in 2005 veroverde ze opnieuw zilver én leerde ze hoogspringer Stijn Stroobants kennen, met wie ze in 2006 huwde. Sinds 2008 heeft Svetlana de Belgische nationaliteit. Twee jaar later zette Svetlana niet alleen een nieuw nationaal record in het hinkstapspringen neer, maar behaalde ze ook brons op het EK in Barcelona. Toen ze in 2012 werd geselecteerd voor de Olympische Spelen in Londen, werd ze 21ste in de kwalificaties.

Aan de toekomst denken

Svetlana denkt al langer na over wat ze na de topsport zou gaan doen. “Ik wist dat ik me moest voorbereiden op een nieuwe carrière”, vertelt ze. “Met hinkstapspringen verdien je nu eenmaal geen astronomische bedragen. Bovendien heb ik geen werkervaring en enkel een Russisch diploma.” Om een beter beeld te krijgen op haar jobkansen na de sport en om die kansen aanzienlijk te verbeteren, stapte ze in het Athlete Career Programme, georganiseerd door Adecco, het BOIC en het BPC. Daar kreeg Svetlana een contactpersoon en individuele begeleiding. “Voor mij was het ACP een hulplijn. Ik kon er terecht met al mijn vragen. En samen onderzochten wat mijn kwaliteiten waren en hoe ik die buiten de sport kon gebruiken.” “Uit de gesprekken en proeven bleek dat een sociale, verzorgende job me goed zou liggen”, vertelt ze. “Doordat Nederlands niet mijn moedertaal is, is administratief werk niet zo aan mij besteed, en ook management lag me niet echt.” Dankzij het Athlete Career Programme kon Svetlana kiezen uit stages, halftijdse jobs en opleidingen. Ze is nu gecertificeerd schoonheidsspecialiste en werkt halftijds als fitnessinstructeur.

“Solliciteren is het grootste obstakel”

De grootste uitdaging voor elitesporters die een nieuwe carrière willen opstarten? Dat is het solliciteren zelf, vertelt Svetlana. “Het klinkt misschien raar, maar op dat moment kamp je echt met faalangst. Je moet buiten je comfortzone treden en – in mijn geval – voor het eerst solliciteren. Stel het je voor: je verschijnt op een sollicitatie en men vraagt je, na 22 jaar in de sport, wat je talenten zijn en wat je werkervaring is. ‘Ik kan goed springen of lopen’ volstaat niet, hé.” “Dat is dan ook een belangrijk voordeel van de samenwerking met Adecco”, vertelt Svetlana. “Zij hebben me goed voorbereid op de jobzoektocht met advies over werk zoeken, mijn cv, sollicitatiegesprekken, …” Ze raadt het ACP dan ook ten zeerste aan aan andere topsporters. “Je hebt niets te verliezen door deel te nemen, maar kunt er wel heel wat mee winnen.”  
Volg het Athlete Career Programme Belgium op Facebook.