Introvert of extravert? Er is altijd wel een passende job voor jou!

  • 27/07/2017
  • 10:00
Labels:
  • Adecco Group
Introvert of extravert

Veel jobs lijken enkel weggelegd voor wie vlot contacten legt, graag praat en erg zelfzeker overkomt. Kortom, voor wie extravert is. Toch hebben ook introverte mensen troeven die van onschatbare waarde zijn voor bepaalde jobs. Enkele voorbeelden.

Introvert vs extravert

Wie introvert is, functioneert beter in een omgeving met weinig impulsen. Introverte mensen ondernemen dan ook liever dingen op hun eentje, of desnoods met twee. Extraverten daarentegen halen hun energie uit gezelschap en de interactie met anderen. Stil in een hoekje zitten werken is niets voor hen. Gelukkig bestaan er voor beide persoonlijkheidstypes jobs die perfect bij hun karaktereigenschappen aansluiten.

Een waaier aan mogelijke jobs

Omdat ze goed zelfstandig kunnen werken, krijgen introverten vaak
administratieve functies voorgesteld. Maar dat zijn lang niet de enige jobs waarin ze kunnen uitblinken. Ook als IT’er, vertaler of grafisch vormgever kunnen ze het verschil maken. Nog pluspunten van introverte mensen: ze kunnen goed luisteren en spitten de zaken graag uit tot op het bot. Die competenties zijn erg interessant als je bijvoorbeeld graag aan de slag wil als psycholoog, businessanalist of researcher.

Kmo is ideale omgeving voor introverte werknemer

Wat introverten minder ligt, is
netwerken. Daarom zijn grote bedrijven met verschillende hiërarchische niveaus voor hen niet de meest geschikte werkomgeving. Introverte mensen komen beter tot hun recht in kmo’s of kleine familiebedrijven. Sowieso mijden ze liever grote en lawaaierige kantooromgevingen waar vooral ‘roepers’ de aandacht opeisen.

Leiding geven als introvert persoon? Het kan!

Ook een introvert iemand is in staat om een
team te motiveren en te inspireren. Om leiding te geven, hoef je heus geen haantje-de-voorste te zijn. Een introverte baas geeft minder directe bevelen en wil niet per se zijn eigen mening doordrukken. Wel luistert hij goed naar zijn team en staat hij open voor verschillende visies. Op die manier kan hij de sterktes van zijn teamleden ten volle benutten. Ben je zelf eerder introvert? Kies dan voor een job waarin je jouw ‘introverte kwaliteiten’ het best kunt uitspelen.