Spreken we binnenkort allemaal in 1’tjes en 0’en? De impact van digitalisering op onze jobs

  • 14/11/2017
  • 14:30
Labels:
  • Adecco Group
1’tjes en 0’en digitalisering

Zelfs met een kristallen bol in de hand kunnen we niet in de toekomst kijken. Wat we wél kunnen, is vaststellen hoe nieuwe technologieën hun ingang vinden in onze samenleving en die soms subtiel, soms ingrijpend veranderen. De digitalisering van onze levens heeft bijvoorbeeld een niet te onderschatten impact op de wereld van werk. Volg even mee!

Werken in de digitaliseringsfabriek

Waaraan denk je als je het woord ‘digitalisering’ hoort vallen? Misschien denk je meteen aan ‘paperless’ kantoren. Misschien sta je stil bij de omzetting van analoge technieken naar software en data in de cloud. Of je vormt je meteen een beeld van een wereld waarin communicatie, marketing, politiek, en zo veel meer uitsluitend via continu geconnecteerde smartphones verlopen. Het spreekt voor zich dat digitalisering een gigantische impact heeft op het jobaanbod. Onze samenleving digitaliseert aan een razendsnel tempo en dus is er nood aan IT-architecten, data-analisten, digitale marketeers, AI-retailers, blockchain-developers, enzovoort. Wie de wervelwind aan digitale (r)evoluties van dichtbij wil meemaken, kan dus kiezen voor een carrière in ICT.

Digitalisering waar je het misschien niet verwacht …

Maar ook in andere sectoren verandert er veel. Enkele voorbeelden:
  • De bouwsector digitaliseert volop. BIM en 3D-visualisatie – intussen al goed ingeburgerd – zijn niet alleen handig, ze veranderen ook de manier waarop bouwbedrijven te werk gaan. En de belangrijkste tool op de werf? Da’s een tabletcomputer waarop de werfleider alle details van een ultracomplex project kan raadplegen.
  • E-commerce heeft de retailsector grondig gewijzigd. Anno 2017 gaan bedrijven op zoek naar manieren om hun webwinkel en fysieke winkels perfect met elkaar te integreren, zodat het niet langer uitmaakt of je je sneakers nu in de winkelstraat of op je smartphone aankoopt.
  • Banken en verzekeraars lijden onder de digitalisering. Er zijn al heel wat jobs verloren gegaan, maar er komen er ook bij. Financiële bedrijven weten namelijk dat digitale technologie de toekomst is. Onder invloed van FinTech-startups schakelen zelfs de grootste multinationals over op disruptieve toepassingen.

Meer vrijheid dankzij digitalisering?

Digitaal werken heeft zijn voor- en nadelen. Zo lopen we het risico dat menselijk contact ondergesneeuwd geraakt in de digitale communicatie. Maar de kans bestaat ook dat we meer vrije tijd krijgen. Omdat thuiswerk nu perfect haalbaar is, bijvoorbeeld, of omdat routineuze taakjes er tussenuit gaan. Digitalisering opent de poort naar heel wat opportuniteiten, zoals meer flexibiliteit, een grotere productiviteit en een betere integratie tussen werk en privé.