GTCI 2018: België gooit hoge ogen op vlak van levenslang leren

  • 24/01/2018
  • 13:30
Labels:
  • Adecco Group
GTCI 2018

In januari is het niet alleen uitkijken naar gezonder eten na een overdaad aan calorierijke feestdiners, maar ook naar de nieuwe GTCI. Deze Global Talent Competitiveness Index, een initiatief van INSEAD (The Business School for the World) in samenwerking met The Adecco Group en Tata Communications, is intussen al aan zijn vijfde editie toe en bekijkt de ‘war for talent’ globaal. Werkloosheid blijft namelijk een wijdverspreid probleem, terwijl miljoenen vacatures niet ingevuld raken. Het jaarlijkse GTCI-rapport wil een einde maken aan dit probleem door te onderzoeken hoe de verschillende landen talent ontwikkelen, aantrekken en behouden. Benieuwd hoe België met zijn menselijk kapitaal omgaat en hoe competitief ons land op dat vlak is?

Hoe doet België het t.o.v. de 118 andere landen?

De GTCI bekijkt onder meer hoe talentontwikkeling wordt aangemoedigd (‘Grow’), hoe men talent aantrekt en behoudt (‘Attract’ en ‘Retain’), maar ook hoe ‘Vocational and Technical skills’ en ‘Global Knowledge skills’ worden aangebracht. De gemiddeldes op deze vlakken doen België op de 16e plaats belanden. Aanvoerders van de lijst zijn respectievelijk Zwitserland, Singapore, de Verenigde Staten, Noorwegen en Zweden. Zoomen we in op Europa, dan blijkt België het beter te doen dan maar liefst 73% van deze regio, waaronder grote West-Europese landen als Italië en Spanje. In termen van oppervlakte en bruto binnenlands product vertoont België het meeste gelijkenissen met Nederland en Oostenrijk, en het laat dit tweede land ook effectief achter zich in de GTCI (net als buurland Frankrijk).

België blinkt uit in onderwijs en levenslang leren

België heeft zijn 16de plaats vooral te danken aan een indrukwekkende 9e plaats voor ‘Grow’, wat onder meer toegang tot onderwijs en levenslang leren omvat. Daarnaast heeft ons land een mooie poule aan ‘Vocational and Technical skills’ opgebouwd, wat resulteert in een 12e plaats op deze pijler. België scoort eveneens goed op het behouden en aantrekken van talent (‘Retain’ en ‘Attract’ zijn goed voor respectievelijk een 13e en 15e plaats). Op vlak van ‘Global Knowledge skills’ haalt ons land nog ternauwernood de top 20, maar ‘Enable’ doet ons daar net onder duiken. Deze laatste pijler heeft betrekking op de ruimere context zoals het wetgevend kader en de markt.

GTCI 2018: de toekomst is aan de diversiteit

Diversiteit is een van dé voorwaarden voor welvaart en innovatie. De GTCI besteedt daarom veel aandacht aan het feit of landen
  • al dan niet openstaan voor samenwerkingen tussen mensen met verschillende kennisachtergronden of perspectieven;
  • aandacht hebben voor diversiteit op het vlak van gender en andere identiteitsmarkers;
  • investeren in mensen, ongeacht hun socio-economische achtergrond;
  • en getalenteerde immigranten voldoende kansen geven.
Deze aandachtspunten bezorgden België een 16e plaats. Diversiteit staat expliciet centraal in de GTCI-index van 2018 (getuige ook de naam van het event waarop de scores bekendgemaakt werden: ‘Talent Diversity to Fuel the Future of Work’) maar zal in de toekomst nóg aan belang winnen.  Benieuwd of België op dit vlak de top 10 haalt in de GTCI 2019. Als we de verwante Global Cities Talent Competitiveness Index mogen geloven, ziet het er goed uit. Brussel haalt daar immers een mooie 10e plaats, net na Parijs. Voor de volledige data kan je het GTCI rapport van 2018 downloaden en de presentatie van het rapport herbekijken. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=TvBAI3t7VZc[/embed]