Verandert blockchain ons leven voorgoed? Het concept helder uitgelegd

  • 11/01/2018
  • 14:30
Labels:
  • Adecco Group
blockchain

‘Blockchain’: misschien heb je de term al eens horen vallen. Misschien ook niet. Misschien denk je nu: waarom zou ik moeten weten wat blockchain is? Wel … omdat blockchain je leven misschien wel ingrijpend verandert. Het zou de ruggengraat van een nieuw soort internet kunnen worden, zegt men. Klinkt een beetje angstaanjagend, niet? In elk geval: hieronder leggen we je helder uit wat blockchain is en wat het zoal teweeg kan brengen.

Wat is blockchain?

Blockchain uitleggen doen we aan de hand van een concrete toepassing ervan op het internet. Stel: jij verstuurt geld naar een vriend via Paypal. Je geld wordt niet fysiek verplaatst, maar er wordt een transactie genoteerd in een soort digitaal kasboek. Traditioneel heb je één centrale autoriteit nodig die toezicht houdt op dat logboek, anders zou iedereen er zomaar een miljoen euro bij kunnen schrijven. Vandaar dat banken en andere financiële autoriteiten bestaan. Tenminste, zo ging het eraan toe tot blockchains in gebruik werden genomen. Een blockchain is een gedistribueerde, beveiligde databank van transacties. Het systeem wordt al gebruikt voor de internetmunt of ‘cryptocurrency’ Bitcoin. Iedereen die met Bitcoin betaalt, heeft de blockchain op zijn of haar computer staan. Alle computers samen bevestigen – op een niet te vervalsen manier – wie welke Bitcoins in zijn bezit heeft. Het grote verschil met vroeger: er is geen derde partij nodig om dat kasboek op een veilige en betrouwbare manier te bewaren. Blockchain verzamelt alle transacties namelijk in digitale blokken die na verificatie in kettingen (vandaar ‘blockchain’) versleuteld worden. Het digitale kasboek werkt dus op basis van consensusalgoritme.

Mogelijke gevolgen van blockchains

Bitcoin-betalingen zijn momenteel de bekendste toepassing van blockchain, maar het systeem leent zich voor tal van andere toepassingen. Enkele voorbeelden van waar blockchain al gebruikt wordt of weleens zou kunnen opduiken:
  • In de financiële wereld ziet men heil in blockchain als de toekomst van het contract (een ‘slim’ contract dat automatisch uitgevoerd kan worden) en als een handig hulpmiddel om sneller aandelen te verhandelen.
  • Decentralisatie: omdat er geen derde partij nodig is, kan iedereen geld naar elkaar sturen zonder dat iemand het kan blokkeren. Praktische beperkingen zoals vakantiedagen waarop de banken gesloten zijn, behoren eveneens tot het verleden met blockchain.
  • In de HR-wereld onderzoekt men nu al het nut van ‘blockchain organiseren’, een nieuwe manier van werken. Blockchain maakt het makkelijker om identiteiten te waarborgen, informatie centraal te bewaren, digitale portfolio’s met bijvoorbeeld opleidingsinformatie bij te houden, … en komt natuurlijk ook goed van pas in payrolling, boekhouden en fiscaliteit.