Collega Yana Moock ontdekte de passie voor fietsen tijdens corona

  • 7/09/2020
  • 10:03
Labels:
  • Adecco Group
Yana Moock passie fietsen corona

Yana (28 uit Aalst) is een brok pure energie. Om al die energie kwijt te kunnen, had ze tot voor kort naast haar drukke job als team coördinator bij Adecco nog twee extra jobs in de horeca. Als alleenstaande twintiger kocht ze onlangs haar eigen stek in Herzele. Een ambitieuze vrouw vol plannen dus. En toen kwam Corona. Haar extra job in de horeca viel weg en ook bij Adecco kwam tijdelijke werkloosheid om de hoek loeren. Om al die vrijgekomen tijd goed te benutten zocht Yana een nieuwe passie. Die vond ze in het fietsen.

Extra uitlaatklep

“Voor Corona deed ik bijna nooit aan sport. Ik had weinig tijd maar ook geen nood aan een extra hobby. In mijn job kom ik in contact met heel veel mensen. Als team coördinator begeleid ik zeven collega’s over heel België. De ene dag zit ik in Luik, de andere in Gistel. Een heel boeiende en drukke job maar ook stressvol bij momenten. Ik had daarom een extra uitlaatklep nodig om al die energie te kanaliseren.” De stap naar fietsen was voor Yana niet ver gezocht. “Mijn vader is gepassioneerd door fietsen dus ik kreeg de liefde bij wijze van spreken met de paplepel mee. Maar ook in mijn vriendenkring is fietsen alom tegenwoordig. Mijn beste vriendin heeft een relatie met Oliver Naesen, de bekende wielrenner. Nog een aantal andere vriendinnen zijn ook vaak op de fiets te vinden. De keuze was dus snel gemaakt. Stilizitten is niets voor mij. Ik kocht half maart een mountainbike, schoenen, helm en fietstenue. Samen met mijn collega en fietsmaatje Fien begon ik te trainen op offroad parcours: bossen, veldweggetjes, smalle baantjes… hoe avontuurlijker hoe beter. Papa was mijn fietscompagnon voor op de weg. Zo kon ik snel veel fietskilometers maken. In de maand april verzamelde ik zo al meteen 700 kilometer op de teller.”
Hoe Yana van geen sport naar een gepassioneerde mountainbiker ging?
“Als ik aan iets begin, wil ik het goed doen en altijd tot een goed eind brengen. Ik ging dus drie tot vier keer per week trainen om zo snel mogelijk conditie op te bouwen. Mijn dag economische werkloosheid stond volledig in het teken van fietsen, in het weekend koos ik één van de twee dagen uit om te trainen en ook in de week na het werk sprong ik vol goeie moed op de fiets. Toegegeven: in het begin was het fysiek afzien en kon ik mijn vriendinnen echt niet bijhouden. Maar hoe meer je fietst, hoe beter het gaat. Al moet ik wel toegeven dat ik al stiekem uitkijk naar een koersfiets. Mijn mountainbike is fantastisch maar als je 80 kilometer in de benen hebt, ben je beter af met een lichtere fiets".

Afzien, passie en plezier gecombineerd

“Offroad rijden en koersen blijft toch altijd een stukje afzien. Tenzij je natuurlijk voor de platte wegen kiest maar dat is bij mij niet het geval”, lacht Yana.
Wat vind Yana dan zo leuk aan afzien op de fiets?
“Al die nieuwe plekken ontdekken die je anders nooit ziet: moerassen, beekjes, veldweggetjes, bossen… de streek rond de Vlaamse Ardennen zoals Zottegem, Herzele, Brakel of het Oost-Vlaamse Geraardsbergen, Ninove, Pamel… zijn echt de moeite waard om te leren kennen. En daarnaast is het natuurlijk ook een groepssport. Samen met vriendinnen of papa onderweg zijn en elkaar motiveren om door te gaan. In plaats van op een terrasje te zitten, trekken we nu op zondag onze fietsoutfit aan en springen we op de fiets. Al hoort dat terrasje er achteraf natuurlijk ook nog wel bij.”

Geen coronakilo’s

Yana heeft zich tijdens deze crisis, in tegenstelling tot veel mensen, niet laten verleiden tot coronakilo’s.
“Ik ben er meteen ingevlogen en ben in dezelfde periode ook begonnen met een dieet. Naast de fiets, was ook mijn traject bij de diëtiste een investering voor mezelf. Je kiest zelf hoe je omgaat met een tegenslag zoals corona”, zegt Yana. “Ik kon ook elk weekend in de zetel Netflix kijken en het budget voor mijn diëtiste teniet doen in een fastfoodtent, maar daar zou ik absoluut niet gelukkiger van geworden zijn. Ik ben door de combinatie sport en dieet nu zo’n 8 kilo kwijt en daar ben ik best trots op!”

Win4youth

Yana is bij Adecco omringd door een hele community van fietsliefhebbers. Dankzij Win4Youth kan ze perfect volgen wie van haar collega’s actief is op de fiets.
“Ik denk dat we in België zeker met een honderdtal fietsliefhebbers zijn binnen Adecco. Maar ook bij mijn directe collega’s zijn we met een vijf à tien mensen die zeer regelmatig op de fiets springen. En natuurlijk mijn directe collega Fien. Daar ga ik het na de uren nog vaak mee fietsen. Dat ze me na een werkdag nog steeds niet beu gezien is, snap ik nog steeds niet”, lacht Yana. “Win4Youth is een uitstekende manier om nieuwe collega’s te leren kennen en online verbondenheid te voelen. Als ik op de fiets zit en ik krijg online aanmoedigingen op Strava van collega’s, dan motiveert dat enorm. En ook de uitdagingen op de Facebookgroep van Win4Youth zijn voor mij een extra motivator. Een van de uitdagingen was 1250 km fietsen. Ik moest en zou die uitdaging aangaan. Na twee maand had ik 1250 kilometer op de teller en won ik een Castelli-fietstenue van Adecco.
We vroegen Yana als afsluiter of ze nog een tip heeft voor mensen die pas beginnen met sporten.
Laat je vooral niet afschrikken door het afzien en spendeer zoveel mogelijk tijd aan je sport in het begin. Als je telkens twee weken stilvalt, maak je het jezelf extra moeilijk om vol te houden. En je moet natuurlijk tijd willen maken en bereid zijn om niet op te geven. Het moet je passie worden. Er zijn veel mensen die beginnen aan een sport maar al snel opgeven. Dat is het cruciale punt om door te zetten. Dan ben je helemaal vertrokken."