5 praktische vragen over jouw studentenjob

 • 27/07/2021
 • 7:23
Labels:
 • Candidate
Studentenjob via adecoo

De zomer is in het land en dan gaan vele studenten aan de slag met een vakantiejob. Hoeveel mag je als student verdienen? En hoeveel uren mag je werken? Adecco trakteert je op de antwoorden van de vijf meest gestelde vragen.

Dat je in 2021 meer uren dan normaal mag werken, is al een mooi voordeel.

 • Wat maakt een studentenjob interessant?

  Je bent jong en je wil wat bijverdienen? Dan is een studentencontract veruit de interessantste formule. Met dit type contract betaal je heel wat minder sociale bijdragen dan met een gewoon arbeidscontract. Je betaalt bovendien geen belastingen.
 • Hoeveel mag ik als jobstudent verdienen?

  Op jaarbasis mag je tot 12.700 euro verdienen. Opgelet, afhankelijk van je gezinssituatie Als je meer verdient dan een bepaald bedrag, afhankelijk van je gezinssituatie, is het mogelijk dat jouw ouders meer belastingen moeten betalen. Je wordt dan niet meer als 'ten laste' beschouwd. Hou er bovendien rekening mee dat je ouder dan 16 jaar moet zijn en dat studeren je hoofdactiviteit moet zijn.
 • Hoeveel uren mag ik als jobstudent werken?

  In totaal mag je 475 uren presteren. Dit wil zeggen dat al de uren die je tijdens het jaar werkte, opgeteld worden. Het aantal dagen waarop je die uren deed, speelt geen rol. Het is de totaalsom van de gewerkte uren waar het om gaat. Belangrijk om weten: presteer je meer dan 475 uren, dan moet je sociale bijdragen betalen.

Meer uren in 2021

De uren die je als jobstudent in het derde kwartaal 2021 (juli-september) presteerde, worden niet meegeteld. Die van het eerste en tweede kwartaal wel. Maar dat betekent dus dat je dit jaar meer uren onbelast kan werken (en je dus ook meer geld kan verdienen).

Was je als jobstudent aan de slag in de zorg of het onderwijs? Dan worden de uren die je tijdens het vierde kwartaal 2020 en het eerste en tweede kwartaal 2021 werkte, ook niet meegerekend.

 • Hoe kan ik de teller van mijn werkuren bijhouden en bekijken?

  Met de app Student@work kan je op je smartphone je werkurensaldo, anywhere anytime, nakijken. Zo hou je in de gaten dat je de limiet van uren niet overschrijdt.
 • Waar vind ik een studentenjob?

  Adecco begeleidt je graag in de zoektocht naar een studentenjob die past bij wie jij bent. Je kan rekenen op persoonlijke begeleiding van een Adecco consulent. Iemand die je met raad en daad bijstaat om van je ervaring als jobstudent een succes maken.

Zoek je nog een studentenjob voor tijdens de vakantie of het weekend?
Ontdek de studentenjob die bij je past.