Hoe begin je aan een nieuwe job? Dit zijn de 7 sleutels tot een succesvolle start

  • 25/08/2022
  • 11:00
Labels:
  • Adecco Group
nieuwe job 7 sleutels tot succesvolle start

Wat moet ik niet doen op mijn eerste werkdag? Wat als ik een slechte eerste indruk maak? Of wat als er geen klik is met mijn nieuwe collega’s? Het is heel normaal dat je veel vragen hebt of onzekerheden ervaart tijdens je eerste stappen bij een nieuw bedrijf. Maar geen paniek! Met dit artikel geven we je alle sleutels in handen voor een succesvolle start. Want een nieuwe job opent vooral veel deuren.

Sleutel 1: Wees positief

Een nieuwe start, een schone lei. Het ideale moment om vol enthousiasme een frisse indruk te maken. Als je positief en vrolijk bent, zullen je nieuwe collega’s zich ook veel makkelijker openstellen. Durf tijdens kennismakingen of informele gesprekken ook over andere dingen dan werk te spreken. Zo laat je zien dat je ook plezier kunt maken, ideaal voor een goede eerste indruk! Maar hoe blijf je positief als er zo veel op je afkomt? Dat doe je door de vele nieuwe systemen en verantwoordelijkheden juist als uitdagingen te zien, als een manier om nieuwe dingen te leren en te groeien. Aarzel niet om vragen te stellen of kritisch te zijn, maar denk vooral in oplossingen en niet in problemen.

Sleutel 2: Stel jezelf voor aan nieuwe collega’s

Jij bent nieuw, dus is het aan jou om de eerste stap te zetten en iedereen te leren kennen. Zo zorg je ervoor dat je snel in het team wordt opgenomen. Doe je best om alle namen zo snel mogelijk te onthouden (tip: neem tijdens een online meeting met het hele team een screenshot, zo kan je op elke naam meteen een gezicht plakken) en probeer via informele gesprekjes aan de koffiemachine wat meer te weten te komen over je nieuwe collega’s. Afhankelijk van de bedrijfscultuur kan het ook nuttig zijn om met iedereen een aparte kennismaking in te plannen. Voor iedereen een kwartiertje inplannen, kan op het eerste gezicht tijdrovend lijken, maar kan je op lange termijn wel veel tijd besparen. Via een persoonlijke kennismaking kom je namelijk snel te weten bij wie je moet zijn voor bepaalde vragen.

Sleutel 3: Pas je aan de nieuwe omgeving aan

Een nieuwe job betekent ook vaak een nieuwe werkplek (tenzij je vanop afstand werkt, natuurlijk). Voorkom reisstress door op voorhand goed je route te plannen. Als je met de wagen naar kantoor gaat, zorg er dan voor dat je weet waar je kan parkeren, op welke verdieping je moet zijn en bij wie je je moet aanmelden. Vraag ook naar dresscode, zodat je niet meteen uit de toon valt. Eenmaal je op je nieuwe werkplek bent, kan je aan een collega vragen om je een rondleiding te geven. Zo weet je meteen waar je moet zijn als je iets moet printen, een vraag hebt voor de IT-afdeling of bij HR moet zijn.

Sleutel 4: Bereid meetings goed voor

De kans is 99,99% dat je jezelf in de eerste week minstens 10 keer moet voorstellen. Denk op voorhand dus al eens goed na over wat je precies over jezelf gaat vertellen. Ook een standaard vragenlijstje voor tijdens kennismakingsgesprekken kan een goed geheugensteuntje zijn (en een oplossing voor ongemakkelijke stiltes), maar pin je ook niet al te veel vast op lijstjes en laat wat ruimte voor spontaniteit. Maak een goede eerste indruk door op tijd te komen voor meetings en denk al even na over mogelijke input. Weet je niet zeker wat er precies in een meeting besproken zal worden? Aarzel dan niet om op voorhand al wat uitleg te vragen aan een collega.

Sleutel 5: Durf veel (kritische) vragen te stellen

Hoe meer vragen je stelt, hoe meer je te weten zal komen. Door vragen te stellen krijg je sneller een inzicht in de rollen en systemen binnen het bedrijf. Trouwens, domme vragen bestaan niet, dus durf ook eerlijk toe te geven als je bijvoorbeeld niet weet waarvoor afkortingen als KPI en SEO staan. Het is immers beter om vragen te stellen dan fouten te maken. Als nieuwkomer heb jij een frisse blik op de dingen, dus durf ook kritische vragen te stellen. Je collega’s zullen het appreciëren dat je meteen meedenkt en zin hebt voor initiatief.

Sleutel 6: Stem je verantwoordelijkheden af met je manager of collega’s

Omdat de specifieke invulling van een functie vaak nog afwijkt met de functieomschrijving uit de vacaturetekst, is het goed om met je manager of collega’s duidelijke afspraken te maken over je verantwoordelijkheden. Zo worden er geen foute verwachtingen gecreëerd. In de meeste gevallen zal je manager je op sleeptouw nemen, maar wees ook niet bang om zelf initiatief te nemen en je manager hierover aan te spreken. Bespreek ook je persoonlijke doelstellingen en vraag hoe het feedbackproces precies in zijn werkt gaat.

Sleutel 7: Denk aan je mentale gezondheid

Veranderingen brengen sowieso altijd een periode van spanning met zich mee. Al die nieuwe indrukken, systemen en contacten kunnen soms overweldigend lijken. Neem daarom voldoende de tijd voor kwalitatieve ontspanning zoals sporten, koken of tijd doorbrengen met familie en vrienden. Werk aan een nieuwe dagelijkse routine, eet gezond en zorg tijdens het werken door ook voor voldoende momentjes om even wat frisse lucht te gaan scheppen. Plan de eerste weekends na je start ook niet meteen vol met activiteiten, maar gun jezelf de tijd om rustig in je nieuwe ritme te komen. Sta jij te popelen om vol goede moed aan een nieuwe uitdaging te beginnen? Een nieuwe job zoeken begint op www.adecco.be. Wil je meer tips voor op de werkvloer? Neem dan een kijkje in onze blogomgeving boordevol tips & tricks voor een geslaagde carrière.