10 tips voor een goed CV

10 courante tips voor het opstellen van een goed CV.

Artikels

1. Wees beknopt

Denk erom dat je cv geen autobiografie is; het doel ervan is jezelf aan te prijzen voor de concrete job die je graag wilt. Vermeld dus enkel informatie die relevant is voor de functie waarvoor je solliciteert.

2. Chronologisch

De volgorde moet chronologisch zijn: schrijf wat je het laatst gedaan hebt bovenaan. Dat is over het algemeen ook het meest interessante.

3. Leg verantwoording af voor niet-actieve periodes

Dit is belangrijk! Het ergste wat je kunt doen, is gaten in je cv hebben. Heb je een sabbatjaar genomen, dan moet je dat zeker vermelden. Of het sabbatjaar nu bestond uit reizen, vakantie, een periode thuis met kleine kinderen of wat dan ook, het zal er beter uitzien dan een ontbrekende periode in het overzicht. Dit kan de werkgever verdacht vinden. Denk eraan dat de informatie verifieerbaar moet zijn. Je zult tijdens een interview vaak het verzoek krijgen je beweringen te staven en voorbeelden te geven.

4. Wind er geen doekjes om

Breng je boodschap meteen over en overtuig de werkgever ervan dat hij naar jouw competenties en ervaringen op zoek is. Zorg ervoor dat je belangrijkste kwalificaties ofwel bovenaan staan, ofwel zo gepresenteerd worden dat ze in het oog springen.

5. Wees eerlijk

Wat cv’s betreft, zijn potentiële werkgevers altijd op hun hoede voor overdreven vaardigheden of resultaten. Grove overdrijving van wat je hebt bereikt, doet alarmbellen rinkelen en kan problemen geven tijdens een gesprek. Erger zelfs, het kan verhinderen dat er überhaupt een uitnodiging voor een gesprek komt. Wees daarom eerlijk.

6. Vergeet niet je contactgegevens te vermelden

Deze gegevens worden normaal gesproken links bovenaan op het cv geplaatst en moeten je postadres, telefoonnummer en e-mailadres bevatten. We raden je aan geen telefoonnummer of e-mailadres van je huidige werkgever op te geven.

7. Vermeld ook ervaring buiten je werk

Vestig de aandacht op vaardigheden, opleidingen, vrijwilligerswerk en andere ervaringen die relevant zijn of die een potentiële werkgever waardevol kan vinden. Je kan steeds relevante aanstellingen, gunstige beoordelingen of prestaties die je tot een goed einde hebt gebracht, vermelden.

8. Wees professioneel

Wanneer de info niet belangrijk is voor de functie, laat je hobby's of persoonlijke informatie beter achterwege. Indien je een cv met foto opstuurt, zorg dan dat de achtergrond neutraal is en dat je serieus en professioneel overkomt.

9. Houd het uitgangspunt in het oog

Het is erg belangrijk dat je cv goed geschreven is. Er mogen geen spelfouten of grammaticale fouten in voorkomen. Het geeft immers aan, dat je het niet zo nauw neemt met de details. Een solide, professioneel cv kan ervoor zorgen dat je de werkgever overtuigt van het feit dat je in staat bent uitstekend werk voor hem te verrichten.

10. Test je cv

Het is een goed idee je cv te testen. Laat enkele goede vrienden of familie zowel inhoud als vorm doornemen. Indien je iemand kent die vaak met zulke documenten werkt, bijvoorbeeld een HR medewerker, vraag hem of haar je cv eens door te nemen.

Verwante artikels

Studeren en werken

Door te werken naast je studie, ben je later een aantrekkelijker kandidaat op de arbeidsmarkt. Door onze ervaring met bedrijven en officiële organisaties, weet Adecco dat werkervaring bij afgestudeerden veel gevraagd wordt.

Lees meer
Verschillende soorten interviews

Verschillende soorten interviews die je mag verwachten

Lees meer