Vanaf 11 mei ontvangen we jou graag veilig in onze kantoren. Bij voorkeur op afspraak om jouw gezondheid te respecteren. Meer info.

A partir du 11 mai, nous souhaitons vous recevoir en toute sécurité dans nos agences. De préférence sur rendez-vous pour respecter votre santé. Plus d'infos.


Studeren en werken

Door te werken naast je studie, ben je later een aantrekkelijker kandidaat op de arbeidsmarkt. Door onze ervaring met bedrijven en officiële organisaties, weet Adecco dat werkervaring bij afgestudeerden veel gevraagd wordt.

Artikels

Voordelen van een deeltijdse job:

Of de job nu wel of niet relevant is voor je toekomstige carrière, je leert wat het betekent verantwoordelijkheid te tonen tegenover je werkgever en je collega’s. Bovendien bewijst het hebben van een deeltijdse job dat je initiatief neemt en meerdere opdrachten tegelijk kunt uitvoeren. Verder doe je algemene kennis op, terwijl je ook waardevolle contacten op de arbeidsmarkt aanknoopt. Op die manier krijg je een betere professionele basis, wat de bepalende factor kan zijn om je van andere sollicitanten te onderscheiden.

Als student moet je voor alles openstaan en de lat niet al te hoog leggen wat betreft het soort job. Een administratieve functie of een job bij een callcenter kan voldoende zijn om een voet tussen de deur te krijgen bij een aantrekkelijk bedrijf. Het is veel gemakkelijker jezelf ergens te verkopen als je er al hebt gewerkt en goede prestaties hebt geleverd. Bovendien leer je het bedrijf beter kennen en kun je op die manier een bewuste keuze maken over een toekomstige werkplek.

Nuttige werkervaring: wat voor jobs kun je het beste nemen?

Welke studierichting je ook volgt, probeer altijd een job te zoeken die nauw aansluit bij je vakgebied. Verkoopservaring is bijna altijd nuttig, ongeacht de weg die je later wilt inslaan, maar is in het bijzonder relevant voor marketingstudenten. Het toont onder meer aan dat je initiatief neemt en doelgericht bent, terwijl het je ook ervaring geeft met het sluiten van overeenkomsten.

Als accountancy of finance één van jouw vakgebieden is, probeer dan een job te vinden in de loonadministratie, facturatie of eenvoudige boekhouding. Alternatieven op economisch gebied zijn de 'back office' van een makelaarskantoor of het relatiebeheer van een bank.

Relevante ervaring voor IT-studenten, in het bijzonder programmeurs en systeemontwikkelaars, kan worden opgebouwd door jobs bij kleine software-ontwikkelaars. Je kan bijvoorbeeld ook applicaties ontwikkelen voor kleine bedrijven die niet over eigen IT-werknemers beschikken.

Ben je ingenieur, dan kan je een deeltijdse job of vakantiewerk doen in een technisch bedrijf binnen je studiegebied, ook al is het vaak moeilijk professioneel gerichte jobs te krijgen.

Denk na over het onderwerp van je eindwerk of thesis

Als student moet je goed nadenken over het onderwerp van je eindwerk. Neem contact op met relevante bedrijven en schrijf je thesis over een problematiek die hier leeft. Dit is bijzonder leerzaam en het geeft je een flinke voorsprong bij toekomstige sollicitaties.

Verwante artikels

Tips voor het interview
Looking for a job?

Een overzicht van allerlei tips voor het interview.

Lees meer
De sollicitatiebrief

De sollicitatiebrief is de eerste indruk die de rekruteerder van jou krijgt. Het loont daarom de moeite om voldoende tijd te besteden aan het opstellen van een goede sollicitatiebrief. Een goede sollicitatiebrief is aangepast aan de job waarvoor je solliciteert, en maakt duidelijk dat je een bekwame en interessante kandidaat bent.

Lees meer