3 succesvolle leiderschapsstijlen op een rijtje

  • 28/08/2015
  • 14:30
Labels:
  • Adecco Group
3 succesvolle leiderschapsstijlen

Bent u een echte leider? Dan was dat wellicht al van jongs af te merken. Want leiderschap zit in de genen en gaat vaak gepaard met een grote extravertheid en een aangeboren charisma. Maar dat betekent natuurlijk niet dat alle leiders op elkaar lijken, verre van. Terwijl de ene leidinggevende bijvoorbeeld meer afstand bewaart, is de andere meer betrokken. En er zijn nog heel wat andere verschillen mogelijk. We zetten de drie meest succesvolle leiderschapsstijlen op een rijtje.

1. Coachend leiderschap: continu aansturen

Coachend leiderschap, het is een stijl die vaak voorkomt en al meermaals zijn nut heeft bewezen. Het doel is duidelijk: door uw medewerkers continu aan te sturen en aan te moedigen in hun professionele ambities gaat zowel het personeel als de onderneming erop vooruit. Belangrijk daarbij is voldoende feedback te geven en duidelijke doelstellingen voorop te stellen. Deze leiderschapsstijl is vooral effectief als uw medewerkers van nature uit gemotiveerd en proactief zijn. Coachend leiderschap werkt minder goed als uw personeel veel feedback nodig heeft of als u zelf expertise mist.

2. Transformationeel leiderschap

Transformationeel leiderschap is alleen mogelijk met een inspirerende leider die medewerkers enthousiast weet te maken voor zijn/haar visie, doelstellingen of actieplan. Actiepunten worden nooit zomaar gecommuniceerd, er is altijd openheid over de beweegredenen. Het doel: medewerkers meenemen in de zienswijze en een verandering (transformatie) in hun denken teweegbrengen. Deze leiderschapsstijl scoort vooral in een omgeving met snel wisselende omstandigheden. Denk maar aan een onderneming die actief is in een volatiele markt of bedrijven waar heel wat veranderingen worden doorgevoerd.

3. Situationele leiderschapsstijl: in functie van de omstandigheden

Situationeel leiderschap brengt verschillende leiderschapsstijlen onder één noemer. De stijl van leidinggeven wordt namelijk aangepast aan de omstandigheden. Situationeel leidinggeven is dus flexibel: mogelijk moet u bij dezelfde werknemer voor verschillende stijlen kiezen. Een goede leidinggevende kiest een stijl in functie van de situatie en van het niveau van de medewerker. Het is de beste manier om een duurzaam resultaat te bereiken.