Het belang van je vertrouwenspersoon op het werk: 3 scenario’s

  • 24/04/2015
  • 9:30
Labels:
  • Adecco Group
vertrouwenspersoon op het werk: 3 scenario’s

Als aanvulling op het werk van de preventieadviseur mogen werkgevers een vertrouwenspersoon aanstellen: iemand bij wie je onder andere terecht kan bij geweld of pesterijen op het werk. De taak van de preventieadviseur is om jouw algemene veiligheid te verzekeren. De vertrouwenspersoon is er specifiek voor psychosociale ondersteuning. Wanneer spreek je hem of haar dan precies aan? Deze drie scenario’s dienen als voorbeeld.

Scenario 1: de stress van het werk wordt je te veel

Jobs waarin je nooit eens stress ervaart, zijn zeldzaam. Deadlines en targets horen nu eenmaal bij het werk. Maar groeit de stress je boven het hoofd, en weet je niet waar te beginnen om de spanning aan te pakken? Dan is de vertrouwenspersoon er om samen met jou in te grijpen. Hij of zij is opgeleid om je te helpen de bron van jouw overspanning op te sporen, en om oplossingen aan te reiken. Zo vervult de vertrouwenspersoon een belangrijke functie in het vermijden van burn-out.

Scenario 2: een collega maakt je het leven grondig zuur

Een onderhuidse opmerking hier, een bijtend grapje daar. Een van je collega’s kent de grenzen van het plagen niet. Je bent niet meer op je gemak, vraagt je af of je iets verkeerd gedaan hebt, begint de collega in kwestie te mijden … Je voelt je, kortom, geviseerd en gepest. Stap met je verhaal naar de vertrouwenspersoon: die is er om jou discreet te ondersteunen in dit soort situaties. En als dat nodig is, plant hij of zij een informele interventie om jouw collega te wijzen op diens onaanvaardbare gedrag.

Scenario 3: je baas maakt ongewenste avances

Een netelige kwestie: je baas toont meer dan professionele interesse in jou. Dat merk je aan blikken, opmerkingen, aanrakingen, … Negeren werkt niet, en hem of haar erover aanspreken durf je niet uit angst voor repercussies. Dit is duidelijk ongewenst seksueel gedrag. Een discreet gesprek met de vertrouwenspersoon zal om te beginnen al voor opluchting zorgen. Maar de vertrouwenspersoon is er ook om heel concreet in te grijpen. Dat gebeurt informeel, of – in samenspraak met de preventieadviseur – formeel. Je werkgever is dan verplicht om maatregelen te treffen. Deze scenario’s, en alle andere denkbare situaties waarbij jouw welzijn op het werk bedreigd wordt, behoren allemaal tot het werkgebied van de vertrouwenspersoon. Wacht dus niet tot je problemen uit de hand lopen, maar trek hem of haar aan de mouw wanneer het nodig is!