Het nieuwe werken: de grens tussen werk en privé vervaagt

  • 29/06/2015
  • 7:30
Labels:
  • Adecco Group
nieuwe werken grens tussen werk en privé vervaagt

Mobiel internet maakt ‘het nieuwe werken’ vandaag haalbaarder dan ooit. We zijn altijd en overal bereikbaar. We werken thuis, in koffiebars of op flexwerkplekken. Menig kantoor hanteert daarom een ‘clean desk policy’ waarbij medewerkers niet langer aan een eigen bureau zitten, maar gewoon hun laptop openklappen op de plek die vrij is. Toch zijn er ook nadelen verbonden aan die mobiele technologieën. De grens tussen werk en privé die vervaagt, bijvoorbeeld.

Generatiekloof

De zogenaamde generatie Y – de twintigers die nu de arbeidsmarkt betreden – laat zich moeilijk loskoppelen van hun verbondenheid met internet en sociale media. Meer nog dan oudere werknemers verweven ze om die reden hun privéleven met hun professionele activiteiten. In een rapport van Mobistar over het toenemende belang van communicatiemiddelen in de balans tussen werk en privé , verwoordt een jonge werknemer het als volgt: “Alles loopt door elkaar: mijn professionele toestellen gebruik ik ook voor persoonlijke doeleinden. Regels, tijd of plaats om een professionele of persoonlijke oproep te beantwoorden? Die heb ik niet.”

Mobiel werken is het nieuwe werken

De groeiende integratie van werk en privé wordt mogelijk gemaakt door de geavanceerde communicatiemiddelen die we ter beschikking hebben. Smartphones, laptops, tablets en opensourcemiddelen maken afstandswerken makkelijk. Daardoor verliezen we minder tijd: we werken door wanneer we in de file staan door bijvoorbeeld een conference call te organiseren (handenvrij uiteraard!) of beantwoorden mailtjes nadat we de kinderen ‘s avonds in bed gestopt hebben. Tegelijkertijd stelt dit ‘nieuwe werken’ ondernemingen ook voor nieuwe uitdagingen. Ook dat wordt belicht in het rapport van Mobistar: “Nieuwe communicatievormen vertalen zich in een verlies van houvast. De vertrouwelijkheid van bedrijfsinformatie komt in een nieuw daglicht te staan, en roept vragen op wat betreft it-ondersteuning. Anderzijds bieden ze ook een kans om een nieuw evenwicht te vinden, en dat geldt zowel voor de onderneming als voor de werknemer.”

Nomadisme

Samengevat stelt het nieuwe werken ons voor uitdagingen omwille van twee redenen: de vervagende balans tussen werk en privé, en het toegenomen nomadisme: de werknemer die, als een nomade, overal werkt en niet langer gebonden is aan één werkplek of kantoor. Benieuwd naar de verdere bevindingen van Mobistar? Lees er alles over in het uitgebreide rapport.