Hoe een cv opstellen zonder ervaring? Enkele tips!

  • 10/03/2015
  • 7:00
Labels:
  • Adecco Group
cv opstellen zonder ervaring

Ben je een curriculum vitae (cv) aan het opstellen? Een beetje Googlen en je vindt eindeloos veel bronnen van inspiratie, tips en voorbeelden. Overal keert hetzelfde terug: begin je cv met je persoonsgegevens, en vermeld dan je ervaring. Maar wat als je student bent of pas afgestudeerd en je nog geen; of weinig werkervaring hebt? Ook zonder ervaring kun je een overtuigend cv maken. Pak het slim aan met onze tips.

Bekijk je ervaring door de ogen van de werkgever

Wil je een cv opstellen dat recht op doel afgaat? Verplaats je dan in de rekruteerder die jouw sollicitatie beoordeelt. Die wil een paar dingen van je weten: wie je bent, waar je goed in bent en wat je ambities zijn. Als je geen vorige werkplekken kunt vermelden, dan is dat zeker geen ramp. Ook zonder werkervaring heb je mogelijk heel wat troeven waarnaar een werkgever op zoek is. Zet je die in de verf? Dan vergroot je meteen je kansen in de rest van het sollicitatieproces.

Hoe je cv opstellen? Vertrek vanuit jouw sterke punten

Een cv opstellen zonder veel ervaring doe je door: van wal te steken met wat je wél hebt:
  • Je persoonlijkheid. Ben je bijvoorbeeld introvert, dan werk je vlot zelfstandig en overleg je veel met jezelf om weldoordachte beslissingen te nemen. Extraverte types werken dan weer graag in teamverband en maken mensen enthousiast met hun aanstekelijke energie.
  • Je opleiding. Stel dit onderdeel omgekeerd chronologisch op, met de meest recente opleiding bovenaan. Aarzel niet om keuzevakken of vakken waar je bijzonder goed in was, speciaal te vermelden. Ook je bachelor- of masterproef verdient extra aandacht op je cv, indien relevant voor de functie. Wat sprak je aan in het onderwerp en welke waardevolle lessen heb je eruit onthouden?
  • Je relevante ervaring. Want die heb je! Beschrijf hier stages, vrijwilligerswerk, studentenjobs, hobby's, … en leg uit wat ze jou hebben bijgebracht. Merkte je tijdens je stage dat je behoorlijk stressbestendig bent of leerde je als leidinggevende bij de scouts om grote evenementen of groepsuitstappen te organiseren? Vermeld dat dan, met een concreet voorbeeld erbij.
  • Alle nuttige competenties voor de functie waarvoor je solliciteert. Je talenkennis en vertrouwdheid met softwaretoepassingen bijvoorbeeld, maar ook de kennis en vaardigheden die je opdeed tijdens trainingen en cursussen.
Een gouden tip? Informatie die belangrijk is voor de functie waarvoor je solliciteert, zet je hoger in je cv. Het is dus perfect mogelijk dat een cursus die je gevolgd hebt, een prominentere plaats inneemt dan je opleiding.

Begeleid je cv met een krachtige motivatiebrief

Bij je cv hoort een goed geschreven motivatiebrief. Daarin leg je uit waarom jij, ondanks je ogenschijnlijke gebrek aan ervaring, tóch de beste kandidaat bent voor de job. Zo vestig je de aandacht van de rekruteerder op de pluspunten van jouw cv. Geef een paar concrete, nuttige voorbeelden van vaardigheden die je opdeed dankzij vakantiejobs, vrijwilligerswerk of hobby's en die nuttig zijn voor de specifieke functie waarvoor jij solliciteert. Om die voorbeelden extra kracht bij te zetten, gebruik je het best de STAR-methode:
  • Situatie: wat was het probleem?
  • Taak: wat was jouw taak?
  • Actie: wat heb je gezegd of gedaan?
  • Resultaat: wat is er gebeurd als gevolg van jouw actie?
Zijn je cv en motivatiebrief een uithangbord voor jouw kwaliteiten ? Dan maak je rekruteerders nieuwsgierig naar meer. Op naar de volgende stap: een sollicitatiegesprek!

FAQ

[faq ids="2409"]