Op zoek naar jobzekerheid? Denk aan knelpuntberoepen

  • 22/04/2015
  • 9:30
Labels:
  • Adecco Group
knelpuntberoepen

Wil je jezelf ervan vergewissen dat je altijd wel érgens aan de slag kan, ook in moeilijke economische tijden? Dan moet je op zoek naar een beroep waarmee jij gewild bent op de arbeidsmarkt. Een beroep waarmee jij van jezelf een gegeerde zeldzaamheid maakt voor heel wat werkgevers. Kortom: een knelpuntberoep.

Wat is een knelpuntberoep precies?

Elk jaar maakt de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling) een studie van welke vacatures in Vlaanderen niet of moeizaam ingevuld geraken. Daaruit wordt dan een lijst afgeleid met de zogenaamde knelpuntberoepen: functies waarvoor het structureel moeilijk is om geschikte kandidaten te vinden.

Te weinig kandidaten, te veel jobs

De VDAB onderscheidt drie soorten knelpuntberoepen:
  • jobs waarvoor gewoon niet genoeg kandidaten te vinden zijn: hier is sprake van een kwantitatief tekort. Het probleem is dan dat er te weinig mensen de juiste opleiding hebben gevolgd, of dat het beroep zelfs niet meer wordt aangeleerd.
  • functies waarvoor het moeilijk is om góéde werknemers te vinden, die de juiste ervaring of bijkomende vormingen gevolgd hebben: een kwalitatief tekort Dit zijn meestal heel gespecialiseerde beroepen.
  • beroepen waarvoor wel voldoende werkzoekenden in aanmerking komen, maar die niet erg aantrekkelijk zijn omwille van de arbeidsomstandigheden. Denk maar aan beroepen met een laag loon of lastige werkuren.

Knelpuntberoep: jou op het lijf geschreven?

Lijkt het je wel wat, een beroep waarin je nooit hoeft te twijfelen aan je werkzekerheid? Blader dan eens door de lijst van knelpuntberoepen van 2014. Om het probleem van de knelpuntberoepen op te vangen, bestaan er trouwens heel wat gesubsidieerde opleidingsprogramma’s en manieren om al werkend te leren. Zie je dus voor jezelf wel een toekomst als verpleegkundige, technicus of meubelmaker? Dan is het misschien tijd om het roer om te gooien en je bij te scholen. Wie weet vind je behalve jobzekerheid ook … je droomberoep.