Het Nieuwe Werken anno 2016: enkele tips

  • 15/03/2016
  • 9:00
Labels:
  • Adecco Group
Nieuwe Werken anno 2016

Het Nieuwe Werken, of flexibel werken, houdt in dat werknemers niet langer hoeven te werken op een vaste locatie en binnen bepaalde uren. Die aanpak biedt heel wat voordelen voor zowel werkgevers als werknemers, maar toch zat flexwerken in België de voorbije jaren niet bepaald in de lift. Sterker nog, van alle Europese landen staat België het minst open voor het Nieuwe Werken.Veel bedrijfsleiders vrezen namelijk dat het werkverzuim in de hand werkt. Een vooroordeel waar veel werknemers die wél flexibel mogen werken, eveneens mee te maken krijgen.

Het Nieuwe Werken implementeren

Heb jij het geluk om flexibel te mogen werken, maar staan je baas en/of je collega’s er nog wat wantrouwig tegenover? Ontdek onze tips en maak korte metten met al die vooroordelen!

1.     Communiceer je werktijden

Hou in een elektronische agenda bij waar en wanneer je zult werken, en deel die agenda met je baas en je collega’s. Vermeld in de agenda ook duidelijke redenen waarom je op bepaalde momenten niet gestoord kan of mag worden, bijvoorbeeld omdat je een conference call hebt.

2.     Beperk je niet tot mailen

Heb je een dringende vraag voor een collega of ben je op een probleem gestoten waar een diepgaande discussie voor nodig is? Telefoneer dan even met die ene collega, of las een videoconferentie in. Zo laat je je collega’s zien dat je ook van thuis uit kort op de bal speelt.

3.     Hou het niet te formeel

Vindt er binnenkort een informele bijeenkomst plaats op je werk? Zorg dat je erbij bent! Regelmatig deelnemen aan de maandelijkse afterworkparty of het verjaardagsetentje van collega X houdt je op de hoogte van wat er speelt op de werkvloer. Aarzel ook niet om zelf een keertje een informele bijeenkomst te organiseren.

4.     Maak afspraken met het thuisfront

Zeurende kinderen, de hond die moet worden uitgelaten, het boodschappenlijstje dat je partner subtiel op je bureau heeft achtergelaten, … Als je thuiswerkt, loert de afleiding om elke hoek. Maak daarom duidelijke afspraken met het thuisfront over wanneer je werkt, of zoek een rustige werkplek op buitenshuis.

Meer informatie

Meer weten over het Nieuwe Werken? Ontdek snel de resultaten van onze Work Trends Study.