Teambuilding-activiteiten waar het team écht sterker van wordt

  • 28/10/2016
  • 10:00
Labels:
  • Adecco Group
Teambuilding-activiteiten

De teamdag is een van de leukste dagen van het jaar op het werk. Terwijl je je collega’s vooral kent als, welja, collega-werknemers, leren jullie tijdens zo’n teambuilding elkaars andere kanten wat beter kennen. De ideale teambuilding-activiteiten moedigen sportiviteit, creativiteit en samenwerking aan, zodat het team zich niet alleen te pletter amuseert, maar er ook iets belangrijks aan overhoudt: het gevoel deel uit te maken van een sterke en flexibele ploeg.

De klassieker: sport en spel

Of je werkgever een teambuilding-activiteit uitkiest of jullie zelf met een plan op de proppen komen, de kans is groot dat sport en spel de hoofdmoot van jullie teamdag uitmaken. Actieve teambuilding-activiteiten zijn ideaal voor kantoormedewerkers, die zich zo ook eens van hun sportieve kant kunnen laten zien.

Groepsgeest, overleg en samenwerking

Paintball, zeilen, dropping, … zijn prima voorbeelden van energieke activiteiten die de meeste medewerkers met veel enthousiasme onthalen. Maar dragen ze ook bij aan de ‘team-building’? Dat is de belangrijkste vraag. Smeden ze een hechte ploeg? Welke activiteiten je ook kiest, zet altijd in op overleg en samenwerking. Competitie tussen verschillende teams en tussen individuen mag best, maar voorzie ook momenten waarop je de hoofden bij elkaar moet steken om problemen op te lossen. Op het einde van de dag moet je het gevoel hebben dat zowel jij als je collega’s een belangrijke rol te vervullen hebben en dat jullie sterker zijn als jullie samenwerken.

Creativiteit aanmoedigen

Op de werkvloer zijn er procedures en regels om problemen op te lossen. Toch loont het om soms radicaal ‘out of the box’ te denken. Ook dat kun je oefenen tijdens een teambuilding-activiteit. De ideale teamdag geeft je niet alleen de kans om de benen te strekken en je hart uit je je lijf te lopen, maar zet je ook aan om vindingrijk en creatief te zijn. Zelfs een uitgesproken kunstzinnige activiteit, zoals een zangwedstrijd of een workshop graffiti, is niet uitgesloten als teambuilding-activiteit. Je leert niet alleen iets nieuws, maar maakt misschien ook kennis met je eigen verborgen talenten en die van je collega’s … En die kennis helpt jullie dan weer om een beter team te worden op de werkvloer.

Teambuilding-activiteiten: variatie

Tip: organiseer een gevarieerde teamdag met activiteiten voor iedereen in het bedrijf. Er is geen nood aan een ‘vrouwelijke’ en een ‘mannelijke’ activiteit, maar afwisseling – tussen outdooractiviteiten en indoorworkshops, tussen individuele uitdagingen en groepsinspanningen, tussen logische raadsels en artistieke spelletjes – maakt de teambuilding sowieso aangenamer voor iedereen.