Tips om werk te vinden in de creatieve beroepen

  • 4/11/2016
  • 10:00
Labels:
  • Adecco Group
creatieve beroepen

Er zijn honderden creatieve beroepen waarin je je vaardigheden – en je passie – kwijt kunt. Maar aan de slag gaan in een van die beroepen is niet altijd even makkelijk. We beloven je niet dat deze tips je in een-twee-drie aan een baan helpen, maar ze brengen je wellicht wél een stapje dichter bij je droomjob.

Een cv dat je kwaliteiten in de verf zet

In geen enkele sector is een origineel cv dat alle aandacht naar zich toezuigt zo belangrijk als in de creatieve sector. Wat is jouw talent? Van welke hobby wil je dolgraag je beroep maken? Ben je gepassioneerd door video, heb je het tekentalent van Jeroom of schrijf je teksten die mensen tot tranen toe bewegen? Speel je sterkste punten meteen uit in je motivatiebrief en cv. Als grafisch ontwerper kun je onmogelijk een saai cv in Arial afgeven. Van een schrijver verwachten werkgevers dan weer een prozatekst die op elk vlak scoort. En een game-ontwikkelaar? Die kan opvallen in de stapel inspiratieloze cv’s door een zelfgemaakte demo op te sturen. Opgelet: laat je gerust inspireren door de duizelingwekkend originele cv’s en motivatiebrieven die op het internet circuleren, maar kopieer niet zomaar een bestaand idee. Je wil tenslotte jouw creativiteit in de kijker zetten, toch?

Creatieve beroepen – of beroepen voor creatieve mensen

Als creatieve geest droom je wellicht van een carrière in een organisatie die jouw originele kijk op de dingen deelt. Terecht, want een goeie match tussen werkgever en werknemer is nog altijd de beste garantie op een job die voldoening geeft. Toch loont het om ook buiten de creatieve sector te solliciteren. In heel wat andere ondernemingen zoekt men eveneens werknemers met een open geest, brede achtergrond en oog voor detail. Zo bestaan er best veel beroepen voor creatieve mensen die hun talent graag benutten, zonder daarom in de creatieve sector aan de slag te gaan. Denk aan een leerkracht die zijn lessen speels en origineel aankleedt, een verkoper die ook aantrekkelijke etalages inricht of een chef die niet alleen goed kookt maar ook vernieuwende menu's en originele recepten bedenkt.

Knelpunten voor creatievelingen

Sommige creatieve profielen zijn erg gegeerd op de arbeidsmarkt, maar dat geldt jammer genoeg niet voor alle beroepen. Veel jonge creatives hebben moeite om aan de bak te komen. “Het probleem is dat veel mensen creatief werk nog altijd niet beschouwen als écht werk”, vertelt Vincent Buyssens, community manager van Antwerp Powered by Creatives. “Nog te vaak krijgen ze te horen dat ze hun werk ‘toch graag doen’ en of ze het niet voor een vriendenprijsje – of nog erger, gratis – willen doen. En dat maakt het extra moeilijk voor jongafgestudeerden om een carrière uit te bouwen.”

Zijn er veel vacatures voor creatieve beroepen?

Jammer genoeg dromen er veel meer mensen van een creatief beroep dan er vacatures zijn. Komen er toch jobs op de markt, dan raken ze meestal erg snel ingevuld. Hou onze vacatures dus goed in de gaten en volg onze tips om op te vallen met je cv als je weinig ervaring hebt. Word je uitgenodigd voor een gesprek? Dat horen we graag. Lees zeker ons advies om een blijvende indruk te maken op je sollicitatiegesprek, zodat je extra veel kans maakt om je droomjob in de wacht te slepen.