Zelfontwikkeling: zo word je de beste versie van jezelf!

  • 8/08/2016
  • 16:00
Labels:
  • Adecco Group
Zelfontwikkeling

Hoe goed ben jij in wat je doet? En hoe goed wil je worden? Op de werkvloer worden je vaardigheden en talenten uitgebreid bestudeerd. Topprestaties leiden tot opslag of promotie, waardoor je nieuwe verantwoordelijkheden krijgt en sneller doorgroeit naar je ultieme droomjob. Aan jou dus om jezelf volop te ontwikkelen en die talenten te laten renderen.

Kun je talenten aanleren?

In de wereld van talentontwikkeling woedt de discussie al langer: is talent aangeboren of aangeleerd? Kun je met andere woorden leren om een topsporter, een leider of een creatief genie te worden, of liggen je talenten al vast in de kleuterklas? De discussie is nog lang niet afgerond, al is een zaak nu al duidelijk: je kunt je hele leven lang bijleren. Zolang je jezelf blijft uitdagen, gaan je vaardigheden erop vooruit en word je beter in wat je doet. Tot je – wie weet – de beste bent.

De basis van zelfontwikkeling

Maar de volgende vraag is natuurlijk: hoe begin je daaraan? Hoe wordt je een betere persoon of werknemer, die beschikt over de nodige kennis en de juiste vaardigheden? Volgens investeerder Patrick Mathieson heeft het geen zin om je druk te maken over onhaalbare idealen. Je hoeft je niet te spiegelen aan een idool of een ideaalbeeld van jezelf, want daarvan raak je alleen maar gefrustreerd. Het is beter om elke dag – dag na dag – een beetje beter proberen te worden. Stel, je wil graag leren koken. Spiegel je dan niet meteen aan Sergio Herman, maar ga aan de slag met de recepten die je al kent of die je als beginner haalbaar acht. Langzamerhand bouw je kennis – én zelfvertrouwen – op en breid je je vaardigheden uit.

Tips om de beste werknemer of kandidaat te worden

Afhankelijk van welke je sterktes en zwaktes precies zijn, ontvouwt de weg van zelfontwikkeling zich voor iedereen op een andere manier. Toch zijn er algemene adviezen waarmee je gegarandeerd een betere kandidaat, werknemer en collega wordt:
  • Leer jezelf beter kennen. Vraag aan vrienden of familie wat volgens hen jouw belangrijkste eigenschappen zijn. Zowel uit de positieve als de negatieve punten kun je heel wat leren. Durf je eigen veronderstellingen ook in vraag te stellen.
  • Sta open voor nieuwe uitdagingen. Misschien ken je dat ene softwareprogramma nog niet, maar ben je er wel vlug mee weg? Je komt het pas te weten als je het ook daadwerkelijk uitprobeert. Sla een uitdaging niet zomaar af.
  • Opleidingen kunnen je helpen om aan je ‘hard skills’ te werken, maar verwaarloos ook je ‘soft skills’ niet. Er bestaan cursussen rond assertiviteit, persoonlijke ontwikkeling, leiderschap, communicatie, ….