Beveiliging – en 3 andere sectoren die boomen

  • 29/09/2017
  • 12:00
Labels:
  • Adecco Group
Beveiliging

Sta je op het punt een studierichting te kiezen of een job te zoeken? Een moeilijke keuze, dat geven we grif toe. Een keuze die jij alleen kan maken. Maar we kunnen je natuurlijk wel vertellen welke sectoren het momenteel goed doen – en waar de jobs bijna voor het grijpen liggen. Je doet er natuurlijk nog mee wat je wil!

1. Een job in de beveiliging

De beveiligingssector was al sterk aan het groeien voor de terreurdreiging Europa opschudde. Sinds de vreselijke aanslagen in onder andere Parijs, Brussel en Londen is de vraag naar bewakingsagenten nog exponentieel toegenomen. Zowel bedrijven als overheden zoeken betrouwbaar personeel met een passie voor security en een hart voor mensen. Wist je dat er speciale studierichtingen bestaan om aan de slag te gaan in de beveiliging- en bewakingssector? Google ‘integrale veiligheid’ maar eens.

2. Virtuele jobs, echte werkzekerheid

Vandaag draait alles rond
big data, artificiële intelligentie en automatisering. Om complexe consumentengegevens te verzamelen en analyseren, is er bijvoorbeeld veel vraag naar marktonderzoekers en data-analisten. Maar ook de ICT-sector en de wereld van digitale marketing boomen. Programmeurs en softwareontwikkelaars zijn meer dan ooit nodig in een wereld die overheerst wordt door technologie.

3. Verpleging: een vaste waarde

Op 15 juni kopte ‘De Standaard’ nog: “Steeds meer mensen aan de slag in
non-profitsector”. De non-profit, een sector die alles omvat van ziekenhuizen over jeugdbewegingen tot vakverenigingen, was tussen 2009 en 2014 goed voor twee derde van alle nieuwe jobs. Een opmerkelijk cijfer. De verklaring hiervoor? De vergrijzing creëert extra vraag naar zorg, en dus naar artsen, verplegers, verzorgers, schoonmaakpersoneel, enzovoort. Verschillende van deze beroepen zijn erkend als knelpuntberoep.

4. Zet je in voor het milieu

Tot slot liggen er veel kansen – en dus ook veel
vacatures – in wat we de eco-sector zouden kunnen noemen. Zowel consumenten als bedrijven zijn begaan met het milieu en met duurzaamheid. Soms is er sprake van nieuwe beroepen, maar vaak kunnen mensen zich omscholen. Een dakwerker kan bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen en een chauffagist kan zich toeleggen op warmtepompen.