Hoe werkervaring opdoen als iedereen iemand wil met ervaring?

  • 25/11/2017
  • 9:30
Labels:
  • Adecco Group
werkervaring  iedereen iemand wil met ervaring

Bijna iedere schoolverlater kent dit probleem wel: je bent toe aan je eerste job, maar je wordt keer op keer afgewezen omdat je te weinig ervaring hebt. Hoe doe je die eerste werkervaring ooit op, als je nooit een kans krijgt om ervaring op te doen? Ontdek hoe je ontsnapt aan de paradox en je carrière écht op gang trekt.

1. Laat je betalen in werkervaring

Werkervaring hoef je niet per se uit een betaalde job te halen. Werkgevers hebben zeker ook oog voor stages en vrijwilligerswerk, waarmee je aantoont dat je oprechte interesse hebt in een bepaalde functie of sector, of gewoon dat je het hart op de juiste plaats hebt. Wil je toch graag zo snel mogelijk beginnen verdienen, dan is een interimjob absoluut geen slecht idee. Langzaam maar zeker sprokkel je interessante projecten bij elkaar om aan te halen in je motivatiebrief en cv. Je laat er ook mee zien dat je werklustig bent en niet aarzelt om het heft in handen te nemen.

2. Zet je kwaliteiten in de verf

Durf in je motivatiebrief ook concrete voorbeelden aan te halen voor de eigenschappen die gevraagd worden. Heb je je misschien succesvol door de lange rijen klanten gewerkt toen je ijsjes verkocht op het heetste moment van de dag? Of reageerde je altijd vlot op probleemsituaties als 'sfeerbeheerder' tijdens een muziekfestival? Een beetje opscheppen over je flexibiliteit en stressbestendigheid mag dus zeker, als je het tenminste concreet kunt maken.

3. Spring eruit

Het internet afzoeken naar vacatures en dan een aangepaste sollicitatiebrief sturen: dat is zeker geen slechte strategie. Toch helpt het om een beetje extra energie in je sollicitatie te steken. Solliciteer bijvoorbeeld eens spontaan, of doe wat extra onderzoek naar de sector waarin je wilt werken zodat je zelfverzekerd en overtuigend uit de hoek komt tijdens een gesprek. Ook: volg opleidingen. Je hoeft niet al je dagen te spenderen aan het internet afspeuren naar vacatures. Als werkzoekende kom je in aanmerking voor bepaalde kortingen op opleidingen, dus fris je cv ermee op en laat zien dat je gemotiveerd en flexibel bent.

4. Leren van de Zwitsers

In Zwitserland bestaat er een succesvol systeem voor duaal leren, waarbij leerlingen een deel van hun opleiding op de werkvloer krijgen. Nu is het nogal een drastische beslissing om voor dat systeem naar Zwitserland te verhuizen, maar ook in België bestaan er opties om al werkend te leren. Met het Adecco Beginnerscontract krijg je de kans om op de werkvloer te leren. Je krijgt een goede opleiding en begeleiding, en natuurlijk ook feedback- en evaluatiemomenten. Loopt de samenwerking vlot, dan krijg je achteraf misschien de kans op een tijdelijk of vast contract! The Adecco Group maakt er trouwens een werkpunt van om jonge mensen zoals jou een duwtje in de rug te geven. Zo is er het Way to Work-programma, waarvan de intussen beroemde CEO for One Month een onderdeel is.

5. Werkervaring opdoen komt vanzelf

We begrijpen dat het erg ontmoedigend is om maandenlang de ene na de andere afwijzing te incasseren. Maar geef het niet op! Blijf geloven in jezelf, weet dat je het kunt, en dan volgt je droomjob sowieso. Bij Adecco begeleiden we je graag. Weet ook dat je als starter snel kunt doorgroeien van interim naar vast werk. Aarzel niet om aan te kloppen bij een kantoor in jouw buurt