Ook jij kunt opslag vragen! Zo pak je het aan ...

  • 10/08/2017
  • 10:00
Labels:
  • Adecco Group
opslag vragen

Is je takenpakket flink uitgebreid? Heb je nieuwe verantwoordelijkheden opgenomen? Of heb je gewoon het gevoel dat je wel wat meer mag verdienen voor het werk dat je doet? Gelijk heb je, want een eerlijk loon is een basisrecht. Maar zeg eens, hoe ga je het aanpakken? Heb je daarover al nagedacht? Opslag vragen is geen sinecure – dat geven we grif toe – maar met de juiste benadering kan ook jouw loononderhandeling een succes worden.

Wanneer is het gepast om opslag te vragen?

Eenvoudig gesteld: het is niet oké om elk jaar bij de manager aan te kloppen en een loonsverhoging te vragen. Toch niet als je nog altijd hetzelfde werk doet. Je hoeft heus niet te bewijzen dat je alle lasten van het bedrijf op je eentje torst, maar je moet wél kunnen aantonen dat er een goeie reden is om jou maandelijks wat meer te betalen. Nogal wiedes! Goeie redenen spreken voor zich:
  • Je takenpakket is veranderd. Deed je voorheen louter uitvoerend werk, maar geef je nu ook leiding? Dan is een loonopslag wellicht op z’n plaats.
  • Je deed nieuwe ervaring op waardoor je je werk beter en efficiënter klaart. Misschien volgde je een opleiding in het avondonderwijs? Of pikte je heel wat nieuwe vaardigheden op van collega’s, die je nu ook in jouw job kunt toepassen? Goed voor jou! Met wat bewijs – statistieken over je productiviteit, bijvoorbeeld – zet je je argument zeker kracht bij.
  • Je merkt dat je salaris sterk afwijkt van wat andere organisaties betalen voor gelijkaardige profielen.

Hoe pak je het aan?

Een gunst vragen is zelden makkelijk. Veel mensen schuwen de onderhandelingen over een loonsverhoging en kijken daarom de kat uit de boom tot die opslag er ‘vanzelf’ komt.
Neem liever het initiatief en ga het gesprek aan met je manager.

Voorbereiding

Bepaal om te beginnen wat je waard bent.
Analyseer je prestaties: wat is er veranderd, wat doe je goed, wat kan beter? En ook: wat wil je? Je kunt je daarvoor laten inspireren door de lonen van anderen, maar eigenlijk moet je vooral voor jezelf uitmaken hoeveel je wil krijgen. Vraag vervolgens een moment aan voor een evaluatiegesprek of loononderhandeling. Vaak worden die twee aan elkaar gekoppeld, maar dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn. Kies in elk geval voor een logisch moment, bijvoorbeeld nadat je nieuwe verantwoordelijkheden kreeg of op de verjaardag van je indiensttreding. Kies als het kan voor een moment waarop je leidinggevende of HR-manager niet te lijden heeft onder stress.

Je meerwaarde bewijzen

De onderhandeling zelf, wel, die hangt helemaal van jou af. Wie goed werk levert en een fair voorstel doet, heeft niet veel te vrezen. Durf gerust voor jezelf op te komen en benadruk je groeitraject en je verantwoordelijkheden.
Concrete voorbeelden of cijfers doen het het beste. Enkele voorbeeldjes:
  • “Ik heb het afgelopen jaar 10 procent meer financieringsaanvragen gecontroleerd en het foutenpercentage met 3 procent verminderd.”
  • “Naast mijn oorspronkelijke taken, begeleid ik nu ook enkele projecten. Het is drukker, maar ik heb wel het gevoel dat ik deze projecten naar een hoger niveau weet te tillen.”
  • “Onze klanttevredenheid was nog nooit zo goed, en dat heeft alles te maken met de nieuwe manier van communiceren die mijn collega’s en ik sinds kort toepassen.”
Op basis van je verwezenlijkingen kun je een bedrag voorstellen. Enkele concrete tips:
  • Wees redelijk. Je opslag en uiteindelijke loon moeten in verhouding staan tot je functie en verantwoordelijkheden.
  • Wees realistisch. Een verdriedubbeling van je loon? Didn’t think so …
  • Een ‘neen’ heb je, een ‘ja’ kun je krijgen: ga dus gewoon op je doel af. Een beetje hoger mikken dan je écht zou willen, mag gerust, maar die strategie is niet altijd succesvol.

Opslag uit de brand slepen

loononderhandeling kan verschillende richtingen uitgaan. Misschien is de manager het roerend met je eens en krijg je precies wat je vroeg. Misschien stelt hij of zij zelf een verhoging voor en moeten jullie onderhandelingen over het precieze bedrag. Geen makkie! Onze tip: hou het hoofd koel en blijf altijd beschaafd. Je mag assertief zijn, maar breng ook begrip op voor je werkgever. Als je daarin slaagt, sleep je vast wel wat uit de brand. Ook wanneer een loonsverhoging uitgesloten is, kun je nog tot een compromis komen in de vorm van een tijdelijke bonus, een bedrijfswagen, minder werken voor hetzelfde geld, of een andere extralegaal voordeel.