‘Take the Lead’ stort 200 studenten in de digitale disruptie

  • 17/03/2017
  • 14:00
Labels:
  • Adecco Group
Take the Lead digitale disruptie

Op 16 februari ging in Brussel Take the Lead van start, een opleiding voor bedrijfsleiders en digital professionals rond het veelbesproken onderwerp digitale disruptie. Een opleiding die hen leert hoe ze bedreigingen kunnen ombuigen naar unieke kansen – en hoe ze de digitale omwenteling zélf in gang kunnen zetten.

Digitale disruptie, zeg je?

Hoor je het in Keulen donderen wanneer we het over digitale disruptie hebben? Hoewel de term in bepaalde branches goed is ingeburgerd, bestaat er soms onduidelijkheid over wat hij precies betekent.   Even uitleggen. Digitale disruptie is een drastische ommezwaai in onze wereldwijde economie door toedoen van nieuwe digitale technologieën. Ook al lijkt het om een vrij geleidelijke evolutie te gaan, eigenlijk vinden er tegelijkertijd allerlei fundamentele wijzigingen plaats die onze manier van werken grondig veranderen. Zo zien we dat het businessmodel van kranten op korte tijd helemaal overhoop is gehaald, en dat marketing anno 2017 helemaal anders in z’n werk gaat dan tien jaar geleden.

Van bedreiging naar kans

Klinkt bedreigend? Dat hoeft het zeker niet te zijn. Digitale disruptie biedt ondernemers en innovatoren tal van kansen. Kansen waarop je kunt wachten tot ze zich aandienen, of kansen die je zelf creëert. En dat is precies waar Take the Lead om draait.   Take the Lead begeleidt 200 studenten – geëngageerde bedrijfsleiders, marketeers, IT’ers, onderzoekers, … – naar de frontlinie van de digitale disruptie. Gedurende verschillende maanden volgen ze online hoorcolleges en gaan ze gezamenlijk aan de slag met praktijkoefeningen. Ze leren de complexe en onzekere context kennen waarin de digitale revolutie nu al plaatsgrijpt en ontwikkelen de tools om die verandering te leiden. De afstudeerceremonie vindt plaats in mei 2017.   Het opleidingstraject wordt georganiseerd door Vlerick Business School en Mediafin, de uitgeverij van ‘De Tijd’ en ‘L’Echo’, en gesponsord door onder andere The Adecco Group.

Een geslaagde openingsavond

Op 16 februari ging dit bijzondere traject van start op de Vlerick-campus in hartje Brussel. Marion Debruyne, decaan aan de Vlerick Business School, leverde in het overvolle auditorium een inspirerende keynote-speech af. Haar boodschap? Hoewel we met z’n allen volop geloven in de kansen die disruptie biedt, behandelen we de digitale omwenteling nog altijd als een bedreiging. Wat we dan wel moeten doen? “Dream your worst nightmare. Stel jezelf de vraag: wat is mijn ergste nachtmerrie, wat is de bedreiging die mijn huidige businessmodel overbodig zal maken? Daarin moet je investeren. Investeer zélf in de technologie die je huidige manier van werken op z’n kop zal zetten.”   Take the Lead digitale disruptieVervolgens was het de beurt aan het panel. Michael Beal (Microsoft), David Dab (ING), Nico Reeskens (The Adecco Group), Jean-Albert Nyssens (EY) en Mieke Fordeyn (Jan De Nul) deelden hun visie op digitale disruptie. Volgens Nico Reeskens bedreigt de digitale omwenteling jobs, maar schept ze ook kansen. “Dankzij technologie kunnen we frustrerende en repetitieve HR-taken overbodig maken. Daardoor kunnen onze medewerkers zich meer op het menselijke aspect toespitsen en makkelijker de beste kandidaten rekruteren.”   Professor Stijn Viaene, die de opleiding van a tot z begeleidt, had de eer de avond af te sluiten met een blik op de rest van het traject. “Jullie staan er niet alleen voor”, vertrouwde hij de studenten toe, “want ook Vlerick maakt de digitale disruptie mee en gaat net zoals alle studenten actief op zoek naar manieren om disruptief te innoveren.”