Verlof aanvragen: wacht er niet te lang mee

  • 15/06/2017
  • 8:00
Labels:
  • Adecco Group
Verlof aanvragen

Je hebt twee soorten mensen: zij die alles lang op voorhand plannen, en zij die hun zaakjes altijd last minute regelen. Maar of je je zomerreis nu een jaar op voorhand of de week ervoor hebt geboekt, je verlof moet je in elk geval ruim van tevoren aanvragen.

Wettelijk kader

De vakantiewetgeving is een complexe materie, die een onderscheid maakt tussen arbeiders en bedienden. De berekening van de vakantierechten en het vakantiegeld is bijvoorbeeld best ingewikkeld. Over één zaak spreekt de wetgeving zich niet uit: hoe werknemers en werkgevers de opname van vakantiedagen moeten regelen. Het is in principe aan de werkgever om hiervoor een regeling vast te leggen, bijvoorbeeld in het arbeidsreglement. Zo kan je werkgever bepalen dat je je verlof binnen een bepaalde tijdspanne moet aanvragen, of dat een bepaalde categorie van werknemers geen verlof mag opnemen tijdens een bepaalde periode die altijd erg druk is. Ben je al op de hoogte van de verlofregeling op jouw werk? Lees het arbeidsreglement erop na of vraag meer informatie aan je werkgever of uitzendkantoor.

Wanneer vraag je je verlof het best aan?

Als je zeker wil zijn dat je op vakantie kunt vertrekken op het beste moment, moet je je verlof ruim op tijd aanvragen. Wil je twee weken genieten van de Turkse zon, of plan je een onvergetelijke roadtrip door de Verenigde Staten? Dien je verlofaanvraag minstens enkele maanden op voorhand in. Voor een of twee dagjes verlof presseert het allemaal niet zo. Toch vraag je ook dit het best minstens twee weken op voorhand aan. Zo komen je werkgever en je collega’s niet in de problemen door jouw plotse afwezigheid.

Mag je werkgever je verlofaanvraag zomaar weigeren?

Heb je je verlofaanvraag op tijd ingediend, maar krijg je toch een ‘njet’ als antwoord? Da’s natuurlijk nooit prettig, maar doorgaans heeft je werkgever hiervoor een goeie reden. Wettelijk gezien mag je werkgever je verlofaanvraag weigeren in het belang van de onderneming. Wanneer dat gebeurt, moet je de moed vooral niet laten zakken, maar samen met je baas op zoek gaan naar een oplossing die zowel jou als het bedrijf schikt. Want dialoog werkt!