Aansluiting vinden bij collega’s die een pak jonger zijn

  • 4/10/2018
  • 12:30
Labels:
  • Adecco Group
Aansluiting collega’s pak jonger

Je collega’s hoeven niet per se je beste vrienden te worden, maar het is natuurlijk wél handig als je er professioneel mee kunt opschieten. Je brengt tenslotte een bijzonder groot deel van je dag met elkaar door, en als je een goed contact hebt met je teamleden werk je automatisch vlotter samen. Bij collega’s van dezelfde leeftijd ontstaat zo’n band haast vanzelf – jullie zitten in dezelfde levensfase en hebben heel wat om over te praten (kinderen en kleinkinderen zijn dankbare onderwerpen). Aansluiting vinden bij collega’s die een pak jonger zijn is daarentegen vaak lastiger. Toch zijn generatieverschillen zéker niet synoniem met meningsverschillen!

Speel je ervaring en je netwerk uit

Als oudere collega heb je sterke troeven in handen, en dat zal ook je jongere teamgenoten niet ontgaan. Je hebt meer ervaring en wellicht een uitgebreider netwerk. Laat aan je collega’s merken dat je openstaat voor vragen en hen gerust wil begeleiden of helpen. Het is bovendien niet ondenkbaar dat zij jou op hun beurt heel wat bij te brengen hebben, dus zo’n mentorschap kan gerust in twee richtingen gaan.

Nog niet actief op sociale media? Maak er werk van!

Millennials spenderen een groot deel van hun tijd op sociale media. Een Twitter- of Facebookaccount aanmaken is daarom de ideale manier om toenadering te zoeken. Je kunt niet alleen online interageren (een like is snel uitgedeeld), maar hebt op kantoor ook iets om over te praten, want je ziet meteen waar je collega’s in hun vrije tijd zoal mee bezig zijn.

Kies eens voor andere communicatiekanalen

Zit de gewoonte nog ingebakken om de telefoon te nemen als je iets aan collega’s wilt vragen? Dat is prima, maar als de rest van het team andere communicatiekanalen verkiest – zoals Slack of Skype – dan blijf jij beter niet achter. Pas je stijl aan: met een vleugje humor breek je het ijs meteen!