Carrière maken zonder diploma

  • 11/10/2018
  • 12:30
Labels:
  • Adecco Group
Carrière zonder diploma

Je omgeving heeft je ongetwijfeld altijd op het hart gedrukt dat je moet studeren om het te maken, en dat je er zonder diploma niet zal geraken. Hoewel bepaalde jobs inderdaad ‘off limits’ zijn als je niet het juiste diploma hebt – dokter worden zit er bijvoorbeeld niet meteen in zonder de bijbehorende studies (en gelukkig maar) – betekent dat niet dat carrière maken er voor jou niet in zit. Lees hier waarom je ons maar beter gelooft!

De jobs van de toekomst? Service, service, service!

Ondanks alle berichten over automatisering en robotisering zal de mens in de werkplek van de toekomst wel degelijk een centrale rol spelen – óók (of misschien zelfs: vooral) de mens zonder diploma. Experts voorspellen namelijk dat intermenselijk contact en services alleen maar aan belang zullen winnen, onder meer door de vergrijzing van de bevolking. En vaak hoef je daarvoor geen studies of diploma’s voor te leggen; denk maar aan thuiszorg of familiehulp, waar je je met behulp van bijscholingen prima uit de slag kunt trekken, en vooral je soft skills doorwegen.

Ervaring is belangrijker dan een diploma

Bovendien zijn meer en meer rekruteerders en bedrijfsleiders ervan overtuigd dat je de nodige vaardigheden ook perfect kunt opdoen terwijl je werkt. Meer dan een kans om te bewijzen dat je de job aankunt, heb je dus niet nodig. Dat kan door je motivatie te tonen als je extern solliciteert, en door je ambitie en ondernemingszin tentoon te spreiden als je intern carrière wil maken. Wie initiatief neemt, goed communiceert en meedenkt (bijvoorbeeld over manieren om efficiënter te werken en processen te verbeteren), heeft ongetwijfeld een streepje voor op het moment dat er een vacature verschijnt waarvoor je strikt genomen niet in aanmerking komt.

Solliciteren zonder diploma

Uiteraard is het zaak om je cv en motivatiebrief zó op te stellen dat uit je vorige jobs net die ervaringen blijken die voor je toekomstige job van pas komen. Dat je geen diploma hebt, kun je door de juiste expertise namelijk al snel doen vergeten. Ben je wel aan een opleiding begonnen, maar heb je die nooit afgemaakt? Hoewel je misschien geneigd bent om dit onder de mat te vegen, is transparantie sowieso de beste keuze. Veel werkgevers checken of je je studies tot een goed einde hebt gebracht, en wanneer ze je op een leugen betrappen, kun je je hoop voorgoed opbergen. Bovendien hoeft het geen breekpunt te zijn als je je studies vroegtijdig stopzette. Focus op een goede verklaring voor je keuze, en niet op het verdoezelen ervan.