De 5 pijlers van emotionele intelligentie uitgelicht

  • 27/03/2018
  • 15:00
Labels:
  • Adecco Group
De 5 pijlers van emotionele intelligentie uitgelicht

Je hebt vast al eens van IQ gehoord: een getal dat aangeeft hoe snel je feitjes begrijpt, onthoudt en herinnert. Maar dat is niet de enige manier om te weten hoe slim iemand is. Er bestaat immers ook zoiets als emotionele intelligentie (EQ). Iemand met een hoog EQ werkt met verstand én gevoel. Best wel belangrijk dus! Laten we eens kijken op welke pijlers EQ eigenlijk gebaseerd is.

5 pijlers van emotionele intelligentie

Het begrip emotionele intelligentie is een aanvulling op het traditionele IQ. Het werd geïntroduceerd in 1990, maar het begrip werd pas in 1995 populair dankzij een boek van de Amerikaanse wetenschapsjournalist Daniel Goleman. EQ wordt gebruikt om te achterhalen hoe emotioneel vaardig iemand is door middel van expressie, zelfkennis en empathisch vermogen. Emotionele intelligentie steunt op vijf pijlers:
  1. Zelfbewustzijn: je begrijpt je eigen emoties, je kent je eigen sterktes en zwaktes en trekt daar conclusies uit.
  2. Zelfregulering: je gaat op een volwassen manier met je emoties om en uit ze op een kalme en gecontroleerde manier.
  3. Motivatie: je bent bereid om te werken voor iets dat pas op langere termijn succes zal opleveren. Je bent productief en houdt van een uitdaging.
  4. Empathie: je begrijpt wat anderen voelen, willen of nodig hebben.
  5. Sociale vaardigheden: je gaat makkelijk met mensen om, zowel bekenden als vreemden.

Emotionele intelligentie op de werkvloer

Tegenwoordig is een job veel meer dan alleen een manier om geld te verdienen. Ook op de werkvloer is emotionele intelligentie dus erg belangrijk. Emotioneel intelligente werknemers brengen namelijk veel voordelen met zich mee: ze kunnen goed om met constructieve kritiek, kunnen goed samenwerken, gaan makkelijk om met veranderingen en ze zijn flexibel. Door EQ op de werkvloer in te zetten, voorkom je dus conflicten, samenwerkingsproblemen en miscommunicatie.