De voorwaarden voor een flexi-job op een rijtje

  • 26/12/2018
  • 12:30
Labels:
  • Adecco Group
flexi-job voorwaarden

Een flexi-job is de ideale manier om een centje bij te verdienen, omdat er veel voordelen aan verbonden zijn. Zo hoef je geen belastingen of sociale bijdragen te betalen op het geld dat je verdient met een flexi-job en bouw je tóch sociale rechten op voor onder andere je pensioen, vakantiedagen en een werkloosheidsuitkering. Ook als werkgever geniet je een verlaagd tarief als je mensen tewerkstelt met een flexi-job. Waarom dan niet iedereen een flexi-job doet? Omdat er een aantal voorwaarden aan verbonden zijn!

Hoe werkt het?

Voor je aan de slag kunt in een flexi-job moet je een schriftelijke raamovereenkomst sluiten. Dat is een overeenkomst tussen jou en je werkgever die aangeeft dat jij bijverdient met een flexi-job en dat je werkgever een beroep op jou doet in de vorm van een flexi-job. Kort samengevat is het een soort oproepcontract. Dit contract kan zowel een bepaalde als een onbepaalde duur hebben. Het belangrijkste is dat je de overeenkomst volledig in orde maakt vóór je eerste tewerkstelling. Om zeker te zijn dat je raamovereenkomst wettelijk in orde is, moeten deze dingen erin staan:
  • De naam van de werkgever en de werknemer
  • Hoe en wanneer je opgeroepen wordt voor je flexi-job. Krijg je de oproep via sms of via mail? En hoeveel op voorhand word je verwittigd?
  • Voor welke functies je ingezet kunt worden.
  • Je flexiloon: hoeveel zul je verdienen per uur?
  • Artikel 4, §1 uit de wet: dit zijn de wettelijke voorwaarden voor een flexi-job.
Als je een raamovereenkomst sluit, heb je nog geen verplichtingen. Dit wil zeggen dat je werkgever jou niet moet oproepen en dat jij niet moet ingaan op de oproep van je werkgever. Roept je werkgever je op voor een flexi-job en neem je de job aan? Dan moet er mondeling of schriftelijk een arbeidsovereenkomst gesloten worden. In tegenstelling tot de raamovereenkomst is een arbeidsovereenkomst wél bindend. Die laatste overeenkomst is dan ook veel specifieker en bevat de omschrijving van de specifieke job én de exacte duur van de tewerkstelling. De werkgever moet de overeenkomst aangeven in het online platform Dimona.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen voor een flexi-job?

Uiteraard mag niet iedereen zomaar een flexi-job uitoefenen. Zo mogen enkel werkgevers in de horeca of de detailhandel werknemers aannemen voor een flexi-job. Verder komen enkel mensen in aanmerking die naast hun flexi-job ergens anders vast voor 4/5 tewerkgesteld zijn en dat al gedurende minstens drie kwartalen. Als zelfstandige kun je dus geen flexi-jobs aannemen. Ook gepensioneerden mogen bijverdienen met een flexi-job op voorwaarde dat ze al minstens twee kwartalen gepensioneerd zijn of voordien minstens drie kwartalen voltijds of 4/5 gewerkt hebben.

Hoeveel verdien je?

Ga je aan de slag in een flexi-job? Zorg er dan voor dat je genoeg betaald wordt. Zo moet je in een flexi-job minstens € 9,18 per uur verdienen en daarbovenop nog eens 7,67% van je uurloon aan vakantiegeld krijgen. Aangezien je geen sociale bijdrage of belastingen hoeft te betalen, hoef je deze inkomsten niet aan te geven bij de belastingen. Op zoek naar een flexi-job? Start je zoektocht hier!