Een heet hangijzer aankaarten op het werk

  • 29/03/2018
  • 14:30
Labels:
  • Adecco Group
heet hangijzer aankaarten

Lig je al weken wakker van de ongepaste opmerkingen van je collega of ben je het radicaal oneens met de werkwijze van je baas? Het zijn zaken die je misschien niet snel zult aankaarten, maar die wel in je hoofd blijven zitten. Deze tips helpen je om dat heet hangijzer op het werk op een professionele manier te bespreken.

De juiste plek, het juiste moment

Als je baas een overvolle agenda heeft of er een negatief klimaat heerst op het werk, gooi je dat gevoelige onderwerp beter niet bij op de hoop. Wacht liever tot het iets rustiger is op kantoor en leg altijd op voorhand een afspraak vast. Zo weet je zeker dat het gesprek niet ongepast komt en heeft je baas alle tijd om aandachtig naar je probleem te luisteren. Zorg er ook zeker voor dat het gesprek doorgaat in een aparte ruimte en niet in een overvolle kantine waar iedereen jullie kan horen.

Wees kalm en respectvol

Hoewel je in je hoofd misschien kookt van woede, probeer je uiterlijk toch beter de kalmte te bewaren. Bereid op voorhand voor wat je gaat zeggen en wat je argumenten zijn. Hou je tijdens het gesprek aan je plan en laat je niet afleiden of van je stuk brengen door de woorden van je gesprekspartner. Als er te veel felle emoties aan te pas komen, gaat je boodschap misschien verloren. Daarnaast is het ook belangrijk om je baas altijd met respect te behandelen – hoe boos of verontwaardigd je ook bent. Alleen zo zal je baas je boodschap serieus nemen.

Combineer een heet hangijzer met een positieve noot

Een waslijst negatieve punten over het bedrijf kan best overweldigend zijn voor je baas. Als je bijvoorbeeld meer flexibiliteit eist op vlak van thuiswerk, kun je eraan toevoegen dat je het wél erg fijn vindt dat je ’s ochtends mag kiezen om hoe laat je aankomt of vroeger door mocht om naar de tandarts te gaan. De sandwichmethode is in het geval van een heet hangijzer altijd een goed idee: begin met een compliment of positieve opmerking, haal dan je frustratie aan en sluit af met een optimistische vooruitblik naar de toekomst.