Het beste team bestaat uit ervaren rotten én piepjonge werknemers

  • 27/06/2018
  • 12:30
Labels:
  • Adecco Group
ervaren rotten én piepjonge werknemers

Als jonge werknemer heb je wellicht al vaker dan je lief is gehoord dat je ervaring mist. Als oudere werknemer is je positie echter niet per se comfortabeler. Ervaring kost geld, en om die reden staan nieuwe werkgevers niet altijd te popelen om je aan te nemen. Toch zijn de allerbeste teams net diegene die mensen uit deze beide categorieën bijeenbrengen. Ervaren rotten én piepjonge werknemers dus, die intergenerationeel samenwerken.

Een divers team kan méér 

Het is een huizenhoog cliché dat alle jongeren zelfverzekerde multitaskers zijn die een grenzeloos enthousiasme combineren met een al even grenzeloze ambitie – en dat die groep de nieuwste technologieën gegarandeerd op een-twee-drie in de vingers heeft. Het is net zo kort door de bocht om te stellen dat alle oudere werknemers plichtsbewust en loyaal zijn en dat ze haast vanzelf autoriteit uitstralen. Maar is wél zo dat een divers team, waarin zowel schoolverlaters als ervaren experts kansen krijgen, beter presteert dan een team dat minder intergenerationeel werkt. Dit om de eenvoudige reden dat er effectief verschillen zijn in kwaliteiten, vaardigheden en eigenschappen, en dat een gezonde mix het meest complete plaatje oplevert. 

Leren van elkaar 

Terwijl oudere werknemers er vaak beter in slagen hun werk te plannen en in te delen – dat hebben ze aan hun ervaring te danken én aan het feit dat ze zichzelf meestal goed kennen – voelen jongeren zich soms overweldigd door wat er allemaal op hen afkomt, ook omdat ze zelfs op de werkvloer vaak één oog op hun Facebook-, WhatsApp- of Instagram-account gericht houden. Anderzijds kunnen ouderen vaak iets opsteken van jongeren op het vlak van netwerken. Ervaren rotten hebben misschien al heel lang niet meer gesolliciteerd, maar een schoolverlater is (noodgedwongen) een kei geworden in ‘zichzelf verkopen en profileren’.  

Kennisuitwisseling mogelijk maken 

Oudere en jongere werknemers kunnen duidelijk heel wat van elkaar leren. Maar opdat beide generaties elkaar naar een hoger niveau zouden stuwen, moet er natuurlijk wel ruimte zijn voor overleg. Je kunt er als jonge werknemer bijvoorbeeld bewust voor kiezen om niet automatisch te gaan samenzitten met je leeftijdsgenoten, maar om projecten net te delen met oudere collega’s. Alleen zo ontstaan er interessante discussies en kan ieder zijn individuele competenties verbeteren