Hoe zet je je ‘soft skills’ effectief in de kijker in je cv en motivatiebrief?

  • 2/02/2018
  • 14:00
Labels:
  • Adecco Group
soft skills

Vlot samenwerken, kritisch denken, verstandig omgaan met deadlines, … Soft skills komen werkelijk bij élke job van pas. Een aanwerving is een fikse investering voor een werkgever, dus als jij kunt aantonen dat jij dé vaardigheden hebt die hij zoekt, maak je sowieso meer kans. Je soft skills op de juiste manier benadrukken in je cv of motivatiebrief kan ervoor zorgen dat je van de ‘net niet’-stapel naar de ‘dit klinkt goed’-stapel verhuist.

Soft skills: onmisbaar, maar moeilijk aantoonbaar

Soft skills en emotionele intelligentie zijn razend belangrijk. We leven in een digitaal tijdperk waarin het menselijke almaar meer op de voorgrond treedt, want repetitieve taken nemen robots en computerprogramma’s voor hun rekening. Laat je dus niks wijsmaken: soft skills zijn niet voor doetjes. Maar … je soft skills verkopen in een curriculum vitae of sollicitatiebrief is geen sinecure. Want hoe kwantificeer je je verkooptalent? Je communicatievaardigheden? Je flexibiliteit?

Soft skills in je cv en motivatiebrief

Het is zaak je soft skills concreet te maken. Zorg dat het duidelijk is hoe je je vaardigheden hebt verworven, waar en wanneer je ze kon aanwenden en tot welk effect. In je cv moet je het noodgedwongen beknopt houden. Beperk je dus tot de belangrijkste vaardigheden. Vaardigheden die jij ontegensprekelijk bezit, maar ook vaardigheden die aan bod komen in de functieomschrijving of die volgens jou waardevol zouden zijn in de job waarvoor je solliciteert. In je cv is ‘kill your darlings’ dus de leuze: beperk je tot enkele vaardigheden die écht het verschil maken. Je motivatiebrief biedt meer mogelijkheden, al moet je hier zorgvuldig selecteren. Neem de kans om enkele unieke soft skills in de kijker te zetten met eenconcrete case. Als je kunt uitleggen dat je ergens X leerde door Y te doen, en dat je die vaardigheid X vervolgens kon verfijnen bij werkgever Z, breng je een geloofwaardiger verhaal dan wanneer je schrijft dat je “perfect geoefend bent in X”, zonder dat te concretiseren.

Ken jezelf!

Vind jij jezelf vlot, flexibel, veerkrachtig? Je bent vast niet alleen. Zelfkennis is het begin van een goed cv. Doe aan introspectie: wie ben je, wat kan je écht goed, en wat zijn je valkuilen? Maar bevraag ook vrienden, familie en collega’s. Wat zij over jou kunnen vertellen, is zo mogelijk nog waardevoller. Zij weten tenslotte hoe je je écht gedraagt en welk verschil jouw aanwezigheid betekent in een groep of een team. Misschien vinden ze je minder flexibel dan je had gehoopt, maar waarderen ze je bemiddelingskunsten en reiken ze je voorbeelden aan van wanneer je die met succes wist aan te wenden.