Je voorbereiden op een sollicitatiegesprek: zo laat je een blijvende indruk na

  • 28/01/2018
  • 10:30
Labels:
  • Adecco Group
voorbereiden sollicitatiegesprek

Je zou niet de eerste zijn die zich voor een belangrijk sollicitatiegesprek misselijk voelt – gewoon van de spanning. Hé, dat snappen we best. Je wil die ene mooie kans niet verprutsen. Dit moet een absolute topper worden. En daar kun je ook voor zorgen. Niet door te ijsberen of sloten koffie te drinken, wél door je degelijk voor te bereiden.

Waarom moet je je voorbereiden op een sollicitatiegesprek?

Met een goede voorbereiding voorkom je niet alleen dat je nerveus overkomt, ze is ook cruciaal om professioneel en competent voor de dag te komen. Bedrijven zijn nu eenmaal op zoek naar werknemers die niets aan het toeval overlaten. Als jij je goed voorbereidt op een eerste ontmoeting, dan weet de recruiter dat je op de werkvloer ook alles uit de kast zult halen om succes te boeken.

Geen half werk

1. Maak kennis met je toekomstige zelf Wanneer je op sollicitatiegesprek mag, is het misschien al een tijdje geleden dat je je cv en motivatiebrief opstelde. Je doet er dus goed aan om je eigen brief én de oorspronkelijke
vacature nog eens na te lezen. De vacature is een blauwdruk van je toekomstige baan. Zorg dat je weet wat het bedrijf belangrijk vindt en waarvoor je precies ingeschakeld zult worden. Heb je vragen over de precieze invulling van een bepaalde taak? Noteer ze, zoek zelf al wat antwoorden en stel de resterende vragen tijdens het gesprek. Zo toon je je engagement en doortastendheid. 2. Ken het bedrijf van binnen en van buiten Verzamel zo veel mogelijk informatie over de organisatie waar je aan de slag wil. Bekijk de belangrijkste pagina’s op de bedrijfswebsite, zoals de nieuwssectie, de ‘over ons’-pagina en de jaarverslagen. Ook in de krant, in vakbladen en op fora vind je soms interessante info. Ten slotte kunnen vrienden en kennissen je misschien wat meer vertellen over het bedrijf. 3. Bereid je voor de op de meest gestelde vragen Wie niet voor het eerst solliciteert, kent ze ongetwijfeld al uit het hoofd: de meest gestelde vragen tijdens sollicitatiegesprekken. Wat je er ook van vindt, bereid een antwoord voor op alle belangrijke vragen. Niet het eerste antwoord dat in je hoofd opkomt, maar het beste antwoord. Overloop ze gerust met een ervaren vriend of familielid, zodat je zeker bent dat je hiermee scoort.

Zorg dat je herinnerd wordt

Soms moet je enkele dagen wachten voor je weet of je gekozen bent of uitgenodigd wordt voor een tweede ontmoeting. Als het beloofde berichtje op zich laat wachten, doe je er goed aan om
zelf contact op te nemen met de recruiter. Niet per e-mail, maar over de telefoon. Informeer beleefd naar de stand van zaken. Blijkt dat je niet gekozen bent? Leg niet meteen in, maar vraag feedback zodat je de volgende keer nog beter voor de dag komt.