Muurbloempjes maken het niet: zó moet je netwerken op je stage

  • 23/04/2018
  • 7:00
Labels:
  • Adecco Group
netwerken op je stage

Een stage is een mooie eerste stap in je carrière – zeker als je die kans maximaal benut. Aandachtig observeren en luisteren is een goed begin, maar wie zichzelf openstelt en actief gesprekken aangaat, haalt natuurlijk nóg meer uit die ervaring. We geven je enkele tips om uit je schulp te kruipen en efficiënt te netwerken tijdens je stage.

Praat over je ambities

Ben jij iemand die zich tijdens de lunchpauze graag even afzondert? Tijdens je stage grijp je toch beter elke mogelijkheid om te ‘socializen’. Knoop een gesprek aan met een collega in de lift, ga tijdens de lunch eens naast een van je werkgevers zitten of voer een conversatie met je buurman of -vrouw aan je kantooreiland. Laat in je gesprekken zeker merken hoe gemotiveerd je bent door te praten over je ambities en toekomstplannen. Wie weet kennen je gesprekspartners wel iemand die op zoek is naar iemand zoals jij.

Neem initiatief

Terwijl sommige stagiairs tegen de klok moeten racen om hun to-do-lijstje af te werken, hebben anderen zelfs nog tijd over. Behoor jij tot die laatste groep? Dan  kun je die extra tijd gebruiken om nieuwe initiatieven binnen het bedrijf op poten te zetten. Organiseer een workshop rond een specifiek thema, help bij de voorbereiding van de teambuilding of stel voor om wat orde te scheppen in de administratie van je team. Zulke initiatieven worden ongetwijfeld geapprecieerd en vormen een aanknopingspunt voor een gesprek.

Maak ook online connecties

Een babbel in de wandelgangen is ideaal om iemand beter te leren kennen, maar een online connectie is vaak even waardevol. Door op LinkedIn te verbinden met je collega’s, kunnen ze ook na je stage nog iets betekenen in je zoektocht naar je droomjob.

Netwerken op je stage: vergeet de andere stagairs niet

Ten slotte is het nuttig om met je medestagiairs te netwerken. Vaak hebben zij een gelijkaardig profiel als jij en zijn ze dus op zoek naar een job in dezelfde sector. Als zij een vacature tegenkomen die goed bij jou past, geven zij je misschien wel de gouden tip.