Na die eerste werkervaring, de tweede. Wanneer moet je switchen?

  • 30/03/2018
  • 14:30
Labels:
  • Adecco Group
Na eerste werkervaring tweede

Je hele leven trouw blijven aan één bedrijf, dat is allang niet meer van deze tijd. Je was vast dolgelukkig toen je je eerste job in de wacht had gesleept, maar na een tijdje begint het misschien wel te kriebelen voor een tweede werkervaring. Hoe weet je of je daar klaar voor bent?

Is het al tijd voor een tweede werkervaring?

Er kunnen allerlei redenen zijn om je huidige job achter je te laten en op zoek te gaan naar een nieuwe aanvulling op je cv. Bijvoorbeeld:
  • Misschien verveel je je gewoon. Je werk daagt je niet langer uit en je krijgt geen nieuwe verantwoordelijkheden, zelfs niet wanneer je daar zelf naar vraagt. Je krijgt niet de kans om te groeien en jezelf te ontwikkelen.
  • Of je voelt je juist overwerkt en je gaat elke dag met stress naar huis.
  • Je beschikt over waardevolle kennis en vaardigheden die je in je huidige job nauwelijks kunt toepassen. Je wil dus op zoek naar een job die beter aansluit op je profiel.
  • Je vindt dat je niet genoeg verdient.
  • Je komt niet goed overeen met je baas en/of je collega’s, of je voelt je gewoon niet thuis in de bedrijfscultuur.

Wat is een goed moment om te veranderen van werk?

Is er geen ruimte voor verbetering in je huidige functie? Dan is het inderdaad tijd om uit te kijken naar een andere job. Maar let op: alles draait om timing. Kies een goed moment om weg te gaan, bijvoorbeeld aan het einde van een project in plaats van ergens halverwege. Zo bewaar je ook een goede verstandhouding met je collega’s, wat dan weer goed van pas komt als je hen zou willen gebruiken als referentie. En het mag tegenwoordig dan wel heel normaal zijn om nu en dan wat anders te gaan doen, toch wissel je beter niet al te vaak van job. Die ‘jobhopperij’ staat namelijk niet zo goed op je cv. Een richtlijn? Om geloofwaardig over te komen, werk je het best minstens anderhalf jaar voor dezelfde werkgever. Als je ergens minder dan acht maanden blijft, dan heb je daar maar beter een goede reden voor (je sprong bijvoorbeeld bij voor een kortlopend project). De meesten willen na drie tot vijf jaar weer eens wat anders. Maar hoe langer je ergens werkt, hoe moeilijker het ook wordt om die zekerheid achter je te laten. Toch is zo’n verandering van omgeving geen slecht idee. Zo ontdek je je nieuwe talenten, vergroot je je netwerk en daag je jezelf uit!