Ontslag nemen zonder zicht op nieuw werk: een goed idee?

  • 21/11/2018
  • 12:30
Labels:
  • Adecco Group

Verveel je je? Of is je workload te zwaar? Ligt de bedrijfscultuur je niet helemaal? Of heb je het gevoel dat je niets meer bijleert? Kortom: ben je uitgekeken op je huidige job en heb je zin in iets nieuws? Dan moet je ervoor gaan! Maar is het een slim idee om al ontslag te nemen als je nog geen nieuwe job in het vooruitzicht hebt? Wij zetten de voor- en nadelen voor jou op een rijtje.

Ja, goed idee!

Je job opzeggen als je nog geen zicht hebt op iets nieuws is best tricky. Toch is het in specifieke gevallen misschien geen slecht idee, zoals bijvoorbeeld om een burn-out of een bore-out te voorkomen. Je gezondheid staat immers voorop. Als je werk zoveel van je vraagt dat je er mentaal aan onderdoor gaat, moet er uiteraard iets gebeuren. Hetzelfde geldt bij een bore-out, waarbij je job mentaal allesbehalve uitdagend is, waardoor je er eveneens mentaal onder lijdt. Heb je al verschillende stappen ondernomen om verandering in de situatie te brengen, maar hebben die tot niets geleid? Dan kun je inderdaad overwegen om op te stappen.

Hmm, misschien beter niet?

In het merendeel van de situaties is het echter beter om geen ontslag te nemen vooraleer je een nieuwe job hebt. Er zijn namelijk een aantal factoren waar je zeker rekening mee moet houden:
  • Als je zelf opstapt, heb je in de meeste gevallen niet meteen recht op een uitkering. Je staat dus maar beter financieel sterk in je schoenen voor je ontslag neemt.
  • Een nieuwe job vinden, is niet altijd vanzelfsprekend. Het kan dus langer duren dan je verwacht en dat levert heel wat stress Als de druk te groot wordt, ga je misschien een job aannemen die niet per se beter is dan je huidige job. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.
  • Naast stress krijg je als werkloze te maken met verveling. De zeeën van tijd kunnen in het begin aanlokkelijk lijken, maar veranderen na een tijd eerder in een kwelling. Je hebt niets om handen en je voelt je nutteloos. Niet fijn!

Ontslag nemen of niet?

Natuurlijk moet je de afweging zelf maken, maar neem vooral geen overhaaste beslissingen en laat je bijstaan met carrière-advies. In veel gevallen is het beter om je job nog even te houden. Neem eerst een aantal dagen verlof en zet alles op een rijtje. Zodra je tot jezelf gekomen bent, kun je de situatie met een frisse blik bekijken en beslissen wat je wil doen. Zie je echt geen andere uitweg, sta je er financieel goed voor én heb je voldoende steun van je omgeving? Dan is je ontslag geven een optie. Start je zoektocht naar een nieuwe job bij ons!