Weinig ervaring, veel enthousiasme: solliciteren als schoolverlater

  • 11/07/2018
  • 11:00
Labels:
  • Adecco Group
solliciteren als schoolverlater

Na jaren zweten en zwoegen eindelijk je diploma in handen? Dan ben je vast klaar om de arbeidsmarkt te veroveren. Alleen … krijg je bij heel wat vacatures te lezen dat er iemand met ervaring gevraagd wordt. Wil dat nu zeggen dat je als schoolverlater gegarandeerd het deksel op de neus krijgt wanneer je solliciteert en dat je al je ambities aan de kant moet schuiven? Zeker niet!

Solliciteren als schoolverlater: blijf realistisch 

Verwacht je dat je al na enkele sollicitaties beet zult hebben? Dan moeten we even je bubbel doorprikken. Solliciteren is vaak een proces van lange adem. Wist je dat het gemiddeld 7,5 maand duurt voordat een schoolverlater een job heeft? Laat je hierdoor vooral niet ontmoedigen. Beschouw je zoektocht naar werk als een leerproces en stel indien nodig je verwachtingen bij. Vraag feedback en voel je niet te beroerd om je pijlen op meerdere vacatures te richten. Bekijk zeker ook de lijst met knelpuntberoepen, zelfs als het niet je droomjobs zijn.  

Schoolverlater? Je hebt meer ervaring dan je denkt! 

Deed je studentenjobs, ben je actief als vrijwilliger of liep je stage tijdens je studies? Dan beschik je over meer ervaring dan je denkt. Vermijd clichés wanneer je die ervaring vertaalt naar je cv en je motivatiebrieven. Iederéén kan zeggen dat hij of zij een teamspeler is. Maak het verschil door na te denken hoe mensen jou zouden omschrijven en er die eigenschappen uit te pikken die jou een geschikte kandidaat maken. Vergeet vooral niet om je opgedane soft skills in de verf te zetten. Oh, en natuurlijk maak je voor elke sollicitatie een aangepast cv!  

Speel je troeven uit 

Als jonkie heb je enkele grote voordelen ten opzichte van ervaren werknemers. Niet alleen ben je enorm leergierig en ambitieus, je kunt ook met het beginnerscontract aan de slag. Zo leer je alle kneepjes van het vak meteen op de werkvloer en ben je een voordelige aanwinst voor je werkgever. Een win-win voor jou én je toekomstige werkgever.