Welke regels moet je zeker naleven als je in de voedingssector werkt?

  • 15/11/2018
  • 10:00
Labels:
  • Adecco Group
regels naleven  voedingssector

Werken in de voedingssector is erg interessant, omdat er heel veel mogelijkheden zijn. Niet alleen is er een groot jobaanbod, ook de bedrijven waarin je gaat werken, zijn uiteenlopend: van pluimvee- en varkensvleesbedrijven tot visbedrijven. Omdat je met voedsel werkt, moet je wel rekening houden met strenge regels. We zetten de belangrijkste op een rijtje.

Werken in de voedingssector? Let op je persoonlijke hygiëne

Het is logisch dat je je handen wast als je in de voedingssector werkt, maar het is ook belangrijk dat je het goed doet. Je moet je handen minstens 15 seconden lang wassen met zeep en vervolgens goed afdrogen telkens je naar het toilet bent geweest, je neus gesnoten hebt, aan je gezicht gekrabd hebt, vuilnis hebt aangeraakt, ... Bovendien moeten je nagels netjes geknipt en proper zijn. Valse nagels zijn verboden, net als juwelen en piercings, omdat er zich gemakkelijk vuil en ziektekiemen op kunnen verzamelen. Ook je kledij is aan regels onderworpen. In het beste geval draag je speciale werkkledij. Is die er niet, zorg dan dat je propere kleren aanhebt. Verder is het dragen van een hoofddeksel of haarnetje verplicht en moet lang haar in een staart.

100% gezond

Niet alleen je persoonlijke hygiëne is belangrijk als je in de voedingssector werkt, maar ook je gezondheid. Vooraleer je aan de slag mag, moet je een medisch onderzoek ondergaan. Als je gezond bent, krijg je een ‘medisch attest m.b.t. geschiktheid om levensmiddelen te manipuleren’. Het attest verklaart dat je geen via voedsel overdraagbare ziektes hebt en het moet om de drie jaar vernieuwd worden. Het kan het natuurlijk eens gebeuren dat je ziek wordt. Als je last hebt van braakneigingen of diarree, moet je dit meteen melden en de werkplek verlaten zodat de ziektekiemen zich niet kunnen verspreiden. Dat is ook het geval als je een luchtwegeninfectie hebt waarbij je neus loopt, je moet hoesten of niezen. Tot slot dragen verwondingen bacteriën mee. Als je dus een wondje oploopt, moet je het goed afdekken zodat het niet in aanraking komt met de voeding.

Hou je werkplek proper

Naast een goede gezondheid en persoonlijke hygiëne is een nette werkplek belangrijk. Zorg dus dat je de werkbladen proper houdt en dat afvalbakken goed afgesloten zijn. Verder moet je alle voedingswaren volgens de regels en koud genoeg bewaren, en mogen rauwe en niet-rauwe voedingswaren niet met elkaar in contact komen... Kortom: waar je bij het werken in de voedingssector steeds voor moet zorgen, is dat bacteriën geen kans krijgen. Klaar om erin te vliegen? Bekijk dan zeker onze vacatures bij verschillende bedrijven in de voedingssector zoals Plukon, Westvlees en Marine Harvest