Zó ga je om met kritiek op het werk

  • 21/01/2018
  • 10:30
Labels:
  • Adecco Group
kritiek op het werk

Kritiek krijgen op je werk voelt in eerste instantie nooit fijn. Toch kan die kritische houding van je baas of collega ook positief uitwerken: zonder hun feedback zou je misschien niet beter worden in wat je doet – op voorwaarde dat de opmerkingen terecht zijn, uiteraard. Vind je omgaan met kritiek best moeilijk? Dat is begrijpelijk: je bent ook maar een mens, en dus gevoelig voor commentaar op jouw persoon, gedrag of werk. Gelukkig zijn er manieren om kritiek rustig en doordacht te incasseren. Lees verder en zet ze meteen om in de praktijk!

Blijf kalm

Regel nummer één wanneer je kritiek krijgt – waar dan ook: blijf rustig. Haal diep adem en ga niet meteen in verdedigingsmodus. Per slot van rekening is kritiek niet per definitie terecht, en mag je jezelf gerust tijd gunnen om dat eerst even na te gaan.

Zet alle argumenten op een rijtje

Ben je niet zeker of je het eens bent met de kritiek die je krijgt? Dat is best mogelijk. Zeg dan dat je er even over wil
nadenken alvorens erop te reageren. Neem vervolgens de tijd om alles op een rijtje te zetten: wat kan er volgens degene die de kritiek gaf, beter? Strookt dat met de werkelijkheid volgens jou?

Recapituleer

Vraag om verduidelijking: ‘Heb ik goed begrepen dat jij van mening bent dat … ?’ Op die manier is voor beide partijen duidelijk welke
verbeterpunten aangepakt moeten worden.

Ga constructief om met kritiek op het werk

Nu de kritiek open en bloot op tafel ligt, kun je hem maar beter positief en
constructief aanwenden, niet? Bekijk hoe je de besproken punten in de toekomst meer aandacht kunt geven en hoe je ze kunt verbeteren. Stel doelen op voor jezelf en hang er een deadline aan vast; op die manier werk je gericht aan de optimalisatie van je werk.

Kritiek op je werk is géén kritiek op je persoon

De reden waarom kritiek vaak harder aankomt dan je zou willen, is dat je hem persoonlijk neemt. Nochtans is
kritiek zelden persoonlijk bedoeld. Zeker op je werk gaat kritiek voornamelijk over je gedrag of je vaardigheden. En goed nieuws: daaraan kun je werken. Prent jezelf dus altijd in dat kritiek doorgaans niet over jou gaat, maar over je werk. Dat alleen al helpt om er beter mee om te gaan.