Een LinkedIn-profiel aanmaken: zo pak je het aan

  • 24/09/2019
  • 10:00
Labels:
  • Adecco Group
Linkedin profiel aanmaken

Iedere zichzelf respecterende professional is aanwezig op LinkedIn, dé netwerksite voor professionele contacten. En zoals dat wel vaker gaat op de digitale snelweg, is ook dit socialemediakanaal razendsnel veranderd. Waar het in de begindagen een vrij statische bedoening was, is LinkedIn nu uitgegroeid tot een dankbaar platform om informatie te delen, statussen te updaten en blogposts te lezen. Een LinkedIn-profiel aanmaken is dan ook een must om je aanwezigheid op de arbeidsmarkt zichtbaar te maken. Maar let op, want LinkedIn is niet Facebook. Hier gelden andere regels.

LinkedIn-profiel aanmaken zonder profielfoto? Niet doen!

De ware professional laat niets aan het toeval over, dus ook niet zijn profielfoto. Hou er rekening mee dat je foto, samen met je persoonlijke headline, jouw visitekaartje is op LinkedIn. Het is het eerste wat mensen te zien krijgen, en we weten allemaal dat je nooit een tweede kans krijgt om die eerste indruk te maken. Zorg dus voor een herkenbare, recente foto van je gezicht. Vakantiefoto’s, feestfoto’s en kiekjes met de kinderen zijn dan wel leuk, maar op LinkedIn laat je ze beter achterwege. Je wil per slot van rekening overkomen als een betrouwbare professional.

Invullen die headline!

Vlak onder je naam is er op LinkedIn plaats voor een persoonlijke headline. Veel mensen vullen daar hun huidige jobtitel in, maar vergeten daarbij dat die soms nietszeggend is. Er zijn veel account managers, executive assistants en hr-officers in deze wereld, dus zorg ervoor dat je opvalt tussen al die eenheidsworst. Neem een voorbeeld aan Lena Olivier, hoofd Talent Solutions van LinkedIn: haar headline is ‘Passionate business leader’. Dat zegt niet alleen wat ze doet, maar ook hoe ze het doet. Meer voorbeelden:
  • “Cut me and I bleed content.” (Copywriter)
  • “Livin’ the dream.” (Bankier in Lissabon)
linkedin-profiel aanmaken tips

Relevante werkervaring op je LinkedIn-profiel

Nadat mensen een eerste indruk van je LinkedIn-profiel gekregen hebben, klikken ze door om je werkervaring te checken. Je doet er goed aan om de omschrijvingen relevant, kort en tegelijkertijd boeiend te houden. Ben je een starter? Vul dan zeker meer dan één ervaring in, want dat geeft je meer kans om bekeken te worden. Nog geen vaste job gevonden? Omschrijf dan relevante activiteiten. Ben je bijvoorbeeld voorzitter geweest van je studentenclub, was je lid van de jeudgbeweging of doe je al jaren aan teamsport? In die omgeving ontwikkelde je vaardigheden die ook in een professionele context van pas komen: verantwoordelijkheid nemen, organiseren, communiceren, budgetten opstellen, ... Zeker vermelden dus! Het belangrijkste aan je werkervaringen is echter niet het aantal, maar wat je effectief hebt bereikt. Geef dus zeker ook meer uitleg over wat je gedaan/geleerd hebt en voeg relevante media zoals presentaties, white papers of sprekende afbeeldingen toe. linkedin-profiel tips