Eerste hulp bij pesten op het werk

  • 6/02/2019
  • 12:30
Labels:
  • Adecco Group
Eerste hulp bij pesten op het werk

Helaas is pesten iets van alle leeftijden en komt het niet enkel voor op de speelplaats, maar ook op de werkvloer. Pesten is niet bepaald bevorderlijk voor de sfeer op het werk en het laat niet zelden een grote indruk na op het slachtoffer. Laat het dus niet zomaar gebeuren, of je nu zelf slachtoffer bent of pestgedrag waarneemt. Ontdek onze tips om komaf te maken met pesten op het werk!

Praat over het pesten op het werk

Wat je vooral niet moet doen, is het pesten doodzwijgen. Krop je gevoelens als slachtoffer niet op en praat erover met je huisarts of een vertrouwenspersoon. Achteraf zul je je opgelucht voelen en misschien vergaar je zo wel de moed om tegen het pesten in te gaan. Ook als je pestgedrag waarneemt, moet je er iets over zeggen. Alleen door het taboe te doorbreken, raakt de situatie uitgeklaard.

Stel grenzen en benoem het pesten

Maak duidelijk dat je het pestgedrag niet tolereert door de pester ermee te confronteren. Blijf kalm, wees kordaat en zeg dat het echt niet oké is. Neem je pestgedrag waar? Laat het slachtoffer weten dat hij of zij niet alleen staat en dat je er bent voor hem of haar. Als je roddels hoort, counter ze dan door te zeggen dat je het niet erg vriendelijk vindt en dat je er zelf nog niets van gemerkt hebt. Houdt de pestkop ondanks de confrontatie niet op? Dan is het tijd om verdere stappen te ondernemen.

Stap naar een leidinggevende en raadpleeg het arbeidsreglement

Houdt het pestgedrag aan? Dan kun je overwegen om het aan te kaarten bij je leidinggevende. Als je zelf gepest wordt, is dat echter allicht geen eenvoudige stap. Daarom is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Zorg dat je weet wat je wil zeggen en dat je de feiten duidelijk kunt opsommen. Probeer rustig te blijven en laat je emoties niet de vrije loop, zodat je beheerst en redelijk overkomt. Leg, indien mogelijk, bewijs van het pestgedrag op tafel om je verhaal te ondersteunen. Vraag op het einde van het gesprek klaar en duidelijk om een oplossing. Ben je getuige van pestgedrag? Moedig het slachtoffer dan aan om het te melden.