Eerste job gescoord? Dit moet je allemaal regelen

  • 17/04/2019
  • 11:00
Labels:
  • Adecco Group
eerste job gescoord

Gedaan met vacatures doorploeteren: je bent erin geslaagd om je eerste job te vinden. Proficiat! Waarschijnlijk sta je te popelen om eraan te beginnen. Een goede indruk maken op je eerste werkdag? Dat lukt jou ongetwijfeld! Maar vergeet niet dat je voor die eerste werkdag al een aantal dingen in orde moet brengen. Een klein overzicht …

Schrijf je in bij een mutualiteit of ziekenfonds

Tot je 25e en zolang je nog niet voltijds werkt, ben je ten laste van je ouders. Dit wil zeggen dat je via hen ingeschreven bent bij een mutualiteit of ziekenfonds. Zodra je afstudeert en begin te werken, is dat niet meer het geval. Vanaf ben je verplicht om jezelf aan te sluiten bij een ziekenfonds zodat je verzekerd bent bij ziekte. Het ziekenfonds komt tegemoet in je dokterskosten en voorziet een deel van je vervanginkomen bij langdurige ziekte. Bij de mutualiteit kun je daarbovenop een extra verzekering nemen die een bredere dekking biedt. Verder is het slim om je te informeren over een hospitalisatieverzekering. Krijg je die via je werk of moet je er zelf in voorzien?

Breng het kinderbijslagfonds op de hoogte

Ook op kindergeld heb je niet langer recht zodra je 25 bent of voltijds aan de slag gaat. Om te voorkomen dat je ouders toch onrechtmatig kindergeld blijven ontvangen, breng je het best het kinderbijslagfonds op de hoogte. Anders riskeer je dat je achteraf een groot bedrag moet terugbetalen.

Denk vooruit

Hoewel je nu misschien nog niet meteen aan je pensioen denkt, is het toch slim om al aan pensioensparen te doen. Hoe vroeger je eraan begint, hoe groter het bedrag aan het einde van de rit. Informeer je zeker ook of je recht hebt op een extralegaal pensioen via je werkgever. Iets anders waar je nog niet meteen aan denkt op je eerste werkdag is verlof. Toch is het interessant om ook hier al even bij stil te staan. Je vakantiedagen worden namelijk berekend op basis van het aantal dagen dat je het jaar ervoor gewerkt hebt. Bij je eerste job is dat dus niks om over naar huis te schrijven. Gelukkig is er zoiets als jeugdvakantie, waardoor je tot je 25e recht hebt op extra vakantiedagen. Vergeet die dus zeker niet aan te vragen!

Vergeet niet om nog even te genieten voor je aan je eerste job begint

Als je daar de kans toe hebt, is het slim om nog even te genieten van je rust en vrijheid voor je aan de slag gaat. Als je begint te werken, zul je al snel mijmerend terugdenken aan die zeeën van vrije tijd die je had als student. Een eerste job vraagt namelijk veel energie. Idealiter begin je er dus met een uitgerust gemoed aan.