Hoe timemanagement je eindexamens redt

  • 5/12/2019
  • 3:30
Labels:
  • Adecco Group
timemanagement

Ben jij iemand die zijn leerstof links laat liggen tot het écht spannend begint te worden, of kruip je ruim op voorhand achter je boeken? Welk type student je ook bent: als je voor je eindexamens staat, is timemanagement onmisbaar. Geen idee wat dat voor jou betekent? We maken het heel concreet met 4 tips die je meteen kunt inzetten.

1. Sociale media? Met mate

Hoewel LinkedIn- en zelfs Facebookprofielen kunnen helpen om onder de aandacht te komen van potentiële werkgevers (als je het goed aanpakt, tenminste), doe je er goed aan om in de aanloop naar je examens je socialmediagebruik aan banden te leggen. Wie zichzelf niet vertrouwt, kan apps of plug-ins installeren die de toegang tot de sociale media simpelweg blokkeren, zoals StayFocusd en SelfControl.

2. Plannen, plannen, plannen

Een to-dolijstje is een mooie start, maar wie timemanagement ernstig neemt, maakt een heuse planning. Bepaal hoeveel tijd je voor elk vak nodig hebt en plan die uren in. Om het overzichtelijk te houden, kun je voor je verschillende activiteiten – naast studietijd heb je natuurlijk ook ontspanningsmomenten nodig – met kleurcodes werken.

3. Multitasken is geen goed idee

Het lijkt misschien alsof je tijd kunt uitsparen door meerdere dingen tegelijk te doen, maar dat is niet zo. 98% van de bevolking slaagt er simpelweg niet in om te multitasken, dus de kans is groot dat jij tot die groep behoort. Misschien dénk je dat je taken perfect kunt combineren, terwijl je in werkelijkheid continu schakelt tussen de ene en de andere opdracht. Omdat je hersens zich bij elke wissel opnieuw moeten oriënteren en aanpassen, verlies je eerder tijd. Je ononderbroken op één opdracht focussen is veruit het productiefst.

4. Timemanagement = place management

Tot slot is het cruciaal om je studeerplek op orde te brengen én te houden. Reserveer elke dag een kwartiertje om je bureau op te ruimen: gooi weg wat je niet meer nodig hebt, berg weg wat je maar af en toe nodig hebt, en leg wat je niet kunt missen netjes binnen handbereik.