Iedereen naar de avondschool! Zo combineer je werken en studeren

  • 28/11/2019
  • 13:30
Labels:
  • Adecco Group
avondschool

Goed nieuws voor wie zich wil omscholen of zijn vakkennis extensief (én intensief) wil verdiepen: werken en tegelijkertijd studeren is haalbaar! Tenminste als je het gedisciplineerd, realistisch en planmatig aanpakt. Hier vind je enkele tips om werken en studeren te combineren.

Werken en studeren: een troef op je cv

Wil je een extra diploma halen terwijl je al werkt, en slaag je erin om dat traject zonder kleerscheuren (en het liefst ‘cum laude’) af te werken? Dan is dat een troef op je cv. Werkgevers houden van doorzetters. Je hoeft geen voltijds dagonderwijs te volgen, want ook met een flexibel leertraject kun je de master halen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Wees realistisch

Ga niet impulsief te werk. Stel jezelf realistische doelen voorop, en begin niet aan de combinatie werken-studeren zonder een weldoordacht plan. Hier moet je zeker rekening mee houden:

Doel

Wat wil je bereiken met je nieuwe diploma? Wil je gewoonweg meer verdienen of wil je een nieuwe weg uitslaan en voor een ander beroep kiezen? Hou er rekening mee dat een hoger diploma niet altijd een hoger maandloon oplevert.

Tijd

Hoeveel tijd wil je aan je opleiding besteden? In vergelijking met iemand die een voltijdse dagopleiding volgt, zul je er dubbel zoveel tijd aan moeten besteden. Kies je voor avondschool, dan bestaan er ook kortere opleidingen die slechts een aantal maanden duren.

Gezin

Heel belangrijk is de steun die je van familieleden krijgt. Staan zij achter je keuze? Dat maakt het voor jou meteen gemakkelijker om de stap te zetten. Heb je kinderen? Bespreek met je partner of hij of zij bereid is om meer voor de kinderen te zorgen.

Inkomen

Kun je het je eventueel veroorloven om minder te werken en de vrijgekomen tijd aan je studie te besteden? Studeren is natuurlijk niet gratis. Je moet er een aanzienlijk budget voor uittrekken. Woon je alleen? Dan zal je de komende jaren wat spaarzamer met je geld moeten omgaan.

Wees creatief

Je tijd efficiënt besteden in deze drukke periode is een must. Wees creatief en denk ‘out of the box’. Probeer je werkervaring mee te integreren in je studie, en omgekeerd: breng je nieuw kennis meteen in de praktijk op het werk.