In maatpak op sollicitatiegesprek? Tips voor de beste presentatie

  • 4/10/2019
  • 9:00
Labels:
  • Adecco Group
maatpak op sollicitatiegesprek

Op de belangrijke momenten in het leven laat je niks aan het toeval over en wil je er opperbest uitzien. Sollicitatiegesprekken zijn zulke sleutelmomenten. Een nieuwe kans, en hopelijk het begin van een prachtige loopbaan met uitdagende taken, leuke collega’s en een mooi salarispakket. Het hoeft dus niet te verbazen dat veel sollicitanten zichzelf strak in het pak steken voor een interview. Maar is dat wel nodig? In dit artikel lichten we toe hoe je het best verschijnt bij je toekomstige werkgever.

Wat wil je ‘zeggen’ met je kleding?

Je presentatie – en dat is meer dan alleen je kleding – vertelt de persoon recht tegenover jou bijzonder veel over jezelf. Uit je verschijning leidt de rekruteerder het een en ander af over je persoonlijkheid, maar daar hoef je je niet al te veel zorgen over te maken. Want veel belangrijker dan of je al dan niet van ruitjes of drukke prints houdt, is hoe professioneel je eruit ziet. Wie netjes en verzorgd oogt, beseffen rekruteerders, hebben oog voor detail en weten wat er van hen verwacht wordt. En dát is een goed teken.

Gepaste kleding voor elk sollicitatiegesprek

Het komt er dus op neer om de context goed te interpreteren en je kleding daaraan aan te passen. Een voorbeeldje? Wanneer je merkt dat niemand in het bedrijf of in de sector een maatpak draagt, doe je dat beter ook niet. Ga je echter op gesprek in een grootbank of streef je een managementfunctie na, dan kun je niet er niet omheen: een kostuum, mantelpakje of geklede jurk dringt zich op. Onze tip: speel op zeker en kleed je liever een tikkeltje té formeel dan niet formeel genoeg. Een sollicitatiegesprek is nu eenmaal het moment bij uitstek waarop je je beste zelf wil tonen. Overdrijf niet, kom gewoon verzorgd voor de dag. Wedden dat je je meteen ook meer zelfzeker voelt?

Geen idee wat je mag verwachten?!

Heb je er echt het raden naar hoe je je moet kleden? Met deze outfits stoot je gegarandeerd niemand tegen de borst:
  • Als vrouw heb je tal van keuzes. Een nette broek, een bloes en een blazer doen het goed, maar je kunt net zo goed in een mooie, eenvoudige jurk op een gesprek verschijnen. Als het er stijlvol en deftig uitziet, zit je goed!
  • Voor mannen zijn een deftige chino, een overhemd en een kostuumvest erg professioneel en klassevol. Wat formeler is een kostuum met een wit hemd en een stropdas.