Wat gebeurt er met je extralegale voordelen bij ontslag?

  • 20/03/2019
  • 12:30
Labels:
  • Adecco Group
extralegale voordelen ontslag

Ontslagen worden of je ontslag geven is niet makkelijk. Je moet je vertrouwde werkplek verlaten en op zoek gaan naar iets nieuws. Bovendien moet je heel wat regelen en zit je waarschijnlijk ook met een aantal vragen. Wat moet er nu bijvoorbeeld gebeuren met je werk-gsm, bedrijfsauto en eventuele andere extralegale voordelen?

Extralegale voordelen tijdens je opzegtermijn

Na je ontslag zijn er twee opties: ofwel doe je je opzegtermijn uit ofwel niet. Ga je voor de eerste optie, dan mag je werkgever de extralegale voordelen pas terugeisen op de laatste dag van je opzegtermijn. Beslis je om je opzegtermijn niet uit te doen, dan moet je werkgever je een ontslagvergoeding betalen. Let op! Een ontslagvergoeding krijg je alleen wanneer je ontslagen wordt. Als je zelf ontslag neemt, heb je er geen recht op. Een ontslagvergoeding houdt in dat je werkgever tijdens de volledige duur van je opzegtermijn alle kosten uitbetaalt die inbegrepen zijn in je loonpakket. In die kosten zitten uiteraard je loon, maar ook je vakantiegeld en eventuele premies. Ook extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, verzekeringen, kinderbijslag, een auto of een gsm, moeten je werkgever aan jou uitbetalen. Daarvoor wordt een raming gemaakt van de werkelijke waarde. Bij een auto telt bijvoorbeeld niet enkel de aankoopprijs, maar ook het onderhoud en de verzekering.

Gsm, laptop en auto bijhouden

Soms is het mogelijk om je bedrijfsauto of je werk-gsm en -laptop over te kopen na ontslag. Je koopt dan, met andere woorden, je extralegale voordelen over van je werkgever. Uiteraard wordt daarbij een waardevermindering doorgevoerd en hoef je dus niet de aankoopprijs te betalen. Als je besluit om je werk-gsm over te kopen, kun je ook het abonnement mee overnemen, maar dat is niet altijd aan te raden. Omdat grote bedrijven vaak een groot aantal abonnementen hebben, betalen zij een speciaal tarief. Neem jij het abonnement over als particulier, dan vervallen die speciale tarieven, waardoor je abonnement weleens erg duur kan uitvallen.

Wat met je groepsverzekering?

Ten slotte is er nog je groepsverzekering. Je bent het gespaarde geld uiteraard niet kwijt na een ontslag. Je hebt vier keuzes:
  • Verder sparen: je laat het geld staan en spaart verder.
  • Laten staan: je laat het geld op de rekening staan, maar spaart niet verder. Het geld wordt uitbetaald wanneer je op pensioen gaat.
  • Overzetten: je zet het bedrag over naar de groepsverzekering van je nieuwe werkgever en spaart daar verder.
  • Uitbetalen: je laat het gespaarde geld uitbetalen. Dit is wel pas mogelijk als je 60 jaar of ouder bent en is fiscaal ook minder interessant.