5 tips om jonge werknemers te motiveren tijdens de coronacrisis

  • 8/04/2020
  • 9:30
Labels:
  • Adecco Group
5 tips jonge werknemers motiveren coronacrisis

Jongeren die opgegroeid zijn met internet en sociale media – generatie Y en generatie Z – vinden telewerk helemaal niet abnormaal. Toch is het belangrijk om ook hen gemotiveerd te houden nu de coronacrisis van thuiswerken een must heeft gemaakt. Hoe je dat doet? Door je in te leven in hun leefwereld en op hun verwachtingen inspelen.

1.    Ook het Nieuwe Werken wérkt

Jonge werknemers zijn al sinds hun jeugd de hele dag online. Ze werken waar en wanneer ze maar willen en verwachten dezelfde flexibiliteit van hun werkgever, zeker nu. Sta dan ook niet op vaste werktijden, maar laat hen zelf beslissen wanneer ze hun taken uitvoeren. Voor de ene kan dat misschien ’s morgens vroeg zijn, terwijl een ander liever in de avonduren werkt. Maak wel goede afspraken en zorg dat de doelstellingen en deadlines duidelijk zijn.

2.    Geef een breder kader

Nog meer dan anderen willen jonge werknemers zich betrokken voelen bij het bedrijf. Schets dus het brede kader: welke waarden staan centraal in de bedrijfscultuur, waar liggen de prioriteiten tijdens deze coronacrisis en hoe past de job van je jonge werknemer daarin? Mensen die weten waar hun plek in het grote geheel is, voelen zich automatisch gewaardeerd en zijn gemotiveerd om hun steentje bij te dragen.

3.    Positieve feedback wérkt

Jonge werknemers motiveren doe je door regelmatig feedback te geven. Vertel hun wat ze goed doen, maar ook waar ze aan moeten werken. Je verpakt dit het best in een aanmoedigingsboodschap, zodat ze zich gewaardeerd voelen. Helaas is een motiverend praatje aan de koffieautomaat dezer dagen niet mogelijk, maar laat dat je niet tegenhouden. Een mail of chatgesprek is net zo waardevol.

4.    Bied een perspectief

De huidige generatie is ongeduldig en ziet zijn kansen misschien wel gefnuikt door de coronacrisis, die schijnbaar eindeloos lijkt. Daarom is het belangrijk om een perspectief te bieden en ook over de lange termijn te praten. Welke projecten staan er in jullie organisatie nog op stapel voor dit jaar en volgend jaar? En hebben jullie medewerkers mogelijkheden om stappen vooruit te zetten in hun carrière – ook al zijn het misschien geen reuzenstappen?

5.    Geef tijd voor eigen projecten

Misschien zijn er door het coronavirus enkele projecten weggevallen of staat het werk nu op een lager pitje? Maak van die gelegenheid gebruik om jonge werknemers enkele uren per week aan eigen projecten te laten werken. Op die manier geef je vertrouwen en creëer je zelfstandige teamplayers die van aanpakken weten. Vergeet niet dat jonge werknemers recht van de schoolbanken komen en dus heel gebeten zijn om nieuwe kennis en ervaringen op te doen. Toegegeven: deze crisis is geen makkelijke tijd, maar ze biedt ook kansen. Samen slaan jullie je door deze periode. Stay safe!