5 tips om te ontspannen tijdens en na een dag thuiswerk

  • 5/06/2020
  • 12:00
Labels:
  • Adecco Group
5 tips om te ontspannen na thuiswerk

Ook nu de coronamaatregelen al voor een stuk versoepeld zijn, blijven heel wat mensen nog van thuis uit werken. En dat kan soms behoorlijk stresserend zijn, zo merken we. Het is dan ook belangrijk om voldoende tijd te maken voor ontspanning – niet alleen ’s avonds, maar evengoed tijdens de werkdag. We zetten graag enkele ontspanningstips voor telewerkers op een rijtje.

1.    Verzorg je thuiskantoor

We schreven het eerder al: een ontspannen (en dus efficiënte) thuiswerkdag begint bij een rustige en opgeruimde werkplek. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Dat lees je in onze blogpost over het inrichten van je thuiskantoor. Extra tip: zorg voor een gepaste, rustgevende soundtrack bij je werk.

2.    Beweeg tijdens je pauzes

Zorgen dat je niet gespannen bent tijdens het werk is één, maar het is daarnaast cruciaal om voldoende pauzes te nemen. Elk uur even de benen strekken is geen overbodige luxe. Maak bijvoorbeeld van de gelegenheid gebruik om in de keuken iets te drinken te halen. Sla je middagpauze nooit over, maar grijp dat moment aan om je hoofd even leeg te maken. Blijf zeker niet achter je computer eten. ’s Middags ga je het best ook even naar buiten: maak bijvoorbeeld een kleine wandeling of ga een stukje joggen. Geen joggerstype? Twintig minuutjes op de hometrainer of enkele yoga-oefeningen doen wonderen. Deze yoga-routine is bijvoorbeeld ideaal om alle stress van je af te schudden.

3.    Ontspan jezelf door te koken

Zit de werkdag erop? Dan kan het heerlijk zijn om uitgebreid te koken. Ook als je geen echte ‘foodie’ bent, is het best ontspannend om groenten te snijden en in potten te roeren. Zie het als een vorm van meditatie. Bovendien is zelf koken heel wat gezonder dan een kant-en-klare maaltijd halen.

4.    Praat met familie en vrienden … zonder scherm

Uiteraard is het leuk en ontspannend om je werkdag te bespreken met je naasten. Met je huisgenoten kan dat ‘live’, maar voor je vrienden en minder dichte familie neem je het best de telefoon – om te bellen, niet om te appen. Na een dag vol schermwerk is het immers geen slecht idee om je ogen te ontspannen.

5.    Verlies je niet in social media

In deze coronatijden is het verleidelijk om te blijven scrollen op Instagram of Facebook. Dat kan op de duur behoorlijk stresserend zijn. De overload aan – soms verontrustende – informatie kan in je hoofd blijven malen, waardoor je minder vlot de slaap kunt vatten. En uiteraard is een goede nachtrust cruciaal om vol energie aan de volgende dag te beginnen. Wat je dan wel kunt doen? Een boek lezen bijvoorbeeld, een gezelschapsspelletje spelen of iets creatiefs doen, zoals tekenen of muziek maken.

Meer tips voor thuiswerk?

Volg onze coronablog en ontdek nog meer toptips voor comfortabel en efficiënt telewerk!